Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru marţi şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc de la ora 15.00, anunţă Administraţia Prezidenţială. În cadrul întrunirii se va analiza planul de Înzestrare a Armatei pentru perioada 2017 – 2026.
Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a declarat, vineri, că el a solicitat o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis, în urmă cu două zile. Scopul întâlnirii a fost acela de a-i prezenta planul de înzestrare a Armatei pentru perioad 2017 – 2026.
„A fost o întâlnire pe care am solicitat-o eu preşedintelui, pentru că am finalizat planul de înzestrare a armatei pentru perioada 2017-2026. Era normal să avem o discuţie prealabilă şedinţei de CSAT, care este convocată marţi. Cu această ocazie i-am prezentat preşedintelui şi propria evaluare privind situaţia armatei, pornind de la înzestrare şi terminând cu numărul de posturi care sunt ocupate, am prezentat stadiul derulării unor proceduri de achiziţie publică, câteva dintre ideile pe care le am legat de dezvoltarea infrastructurii militare, şi am constatat că există o unitate de vedere între MApN şi opinia preşedintelui, ceea ce este foarte bine pentru că ne va permite să adoptăm deciziile foarte rapid”, a precizat ministrul Apărării, vineri, la ceremonia de absolvire de la Academia Tehnică Militară.
Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis l-a primit pe Adrian Țuțuianu la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre planul revizuit de înzestrare a Armatei, care va fi pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Administrația Prezidențială preciza că, în cadrul întrevederii, ministrul Apărării Naţionale i-a prezentat preşedintelui Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017 – 2026, care prevede respectarea şi implementarea angajamentului politic asumat în anul 2015 de către toate partidele politice de a aloca 2% din PIB sectorului Apărării pentru 10 ani, începând cu acest an.
Planul de înzestrare a Armatei României 2017 – 2026 stabileşte sistemele şi echipamentele planificate a fi achiziţionate prin Programul anual al achiziţiilor publice ale Ministerului Apărării Naţionale privind înzestrarea cu armament, tehnică de luptă şi materiale cu destinaţie militară. Planul de Înzestrare a Armatei a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței CSAT din 4 iulie.
„S-a constatat că documentul a neglijat un aspect important – a aloca 2%din PIB pentru Apărare pentru 10 ani. A fost retras de inițiator. Urmează să fie prezentat într-o ședință ulterioară a CSAT”, a spus președintele Iohannis la acel moment.