7 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInternaționalViaţa în şoaptă

Viaţa în şoaptă

În estul Anatoliei, acolo unde zăpada blochează orice fel de activitate din cătune şi oraşe mari, oamenii trăiesc doar trei luni pe ani. Ce se întâmplă în afara celor trei luni? Puteţi să vă faceţi o idee, mergând la „Avalanşa”, prima montare a lui Radu Afrim la Teatrul Naţional din Bucureşti.

 

Acolo, oamenii stau blocaţi în case şi se feresc să producă cel mai mic zgomot. Ca nu cumva să declan­şe­ze o avalanşă care ar putea sterge total de pe hartă întreaga localitate. Viaţa se ghi­dează după regulile stabilite de „bătrâni”, iar femeile cărora le vine sorocul să nască în lunile când există pericolul declanşării unei avalanşe sunt îngropate de vii, pentru ca ţipetele lor sau ale copilului să nu provoace dezlănţuirea naturii. Din cauza aceasta, nunţile şi, mai ales, perioada în care cuplurile căsătorite pot face dragoste sunt foarte strict stabilite. Numai că „bătrânii” nu au putut lua în calcul şi eventualele greşeli ale naturii, respectiv naşterile premature… Ăsta e punctul de plecare al piesei „Avalanşa” a turcului Tuncer Cucenoglu, căruia i s-a mai montat o piesă în România: „Matrioşca”, pusă în scenă atât la teatrul din Reşiţa, cât şi la cel de la Târgovişte.

Într-un decor de poveste (scenografia: Iuliana Vâlsan), personajele din „Avalanşa” îşi trăiesc, vorbind în şoaptă, drama de a se fi născut într-un loc în care nu se poate trăi. Nici un zgomot (nici măcar paşii nu se aud) şi nici un eveniment nu ar trebui să distrugă bunul mers al unui scenariu de viaţă stabilit de alţii demult. Asta până când, în sfârşit, cineva se va revolta…

Dar nu atât de dramele personale, cât de atmosferă este interesat Radu Afrim în debutul său pe scena naţionalului bucureştean. Frica (de avalanşă, de a nu deranja bunul mers al lucrurilor, de a nu supăra reprezentanţii puterii) îşi face simţită prezenţa pe tot parcursul spectacolului în şoaptele personajelor, şi mai ales în excelentul „sound design” al montării. Regizorul dă chiar o formă fizică acestei frici – „un animal hidos”, asemănător unui măgar care încearcă să cânte la o cobză cu corzile acoperite – dar acest moment ar fi fost mai bine să lipsească din spectacol, pentru că duce montarea în de­rizoriu. Dincolo de acest moment, însă, este, probabil, cel mai bun spectacol montat în acest început de stagiune pe o scenă bucureşteană, un spectacol care ar putea satiface atât gusturile mulţilor fani ai regizorului cât şi pe cele ale publicului obişnuit cu montările de la Naţional.

AVALANŞA
Durata: 1h 40 min.
Autor: Tuncer Cucenoglu. Regia: Radu Afrim. Scenografia: Iuliana Vâlsan. Muzică şi interpretare live: Valentin Luca. Cu: Marius Manole, Rodica Ionescu, Constantin Cojocaru, Ilinca Tomoroveanu, Vitalie Bichir, Ana Ciontea, Raluca Petra, Mircea Rusu, Aristiţa Diamandi, Andreea Pora, Raluca Aprodu, Aneea Opriş, Kiara Anca Firan, Mihaela Velicu.
Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” –
Sala Atelier (Bd. N. Bălcescu, nr. 2, tel. 021.314.71.71). Preţ bilet: 16 – 30 lei.

Cele mai citite

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...

Papa Francisc va vizita pentru prima dată Corsica pe 15 decembrie 2024

Papa Francisc va efectua o vizită în Ajaccio, situată în sudul Corsicii, pe data de 15 decembrie, transmite Reuters. "Pentru a treia oară de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă