Cu o seară înainte de a vedea „Graffiti.drimz”, am găsit, pentru prima oară în viaţa mea, o seringă în scara blocului. Spectacole, filme (chiar şi româneşti) despre droguri şi problemele adiacente văzusem o groază. Mi se părea, însă, că vorbesc despre alte lumi. Dar, după acest eveniment, am văzut spectacolul cu alţi ochi. Putea fi o piesă chiar despre vecinii mei. Cu cântece hip-hop şi breakdance, „Graffiti.drimz” este o poveste de cartier, despre droguri şi sărăcie, părinţi şi adolescenţi, un spectacol în care Florin Zamfirescu apare alături de studenţii săi de la UNATC. „Graffiti.drimz” demarează greu, dar se termină bine (nu povestea, spectacolul.). Există şi o inadvertenţă între povestea frustă, personajele „de după blocuri” şi limbajul prea doct. Dar pân’ la urmă se poate spune că „Graffiti.drimz” e mai mult decât un examen de licenţă reuşit.
O mamă alcoolică, care nu iese din casă, cu o fiică care aleargă în fiecare zi doar ca să uite de tot. Doi adolescenţi rămaşi acasă cu bunica bolnavă de Alzheimer, în timp ce părinţii sunt plecaţi în Spania. Puşti „gay” cărora le este teamă să îşi dezvăluie identitatea sexuală. Un presupus geniu matematician al şcolii care face graffiti pentru a o impresiona pe fata de care este îndrăgostit. Un poliţist bătrân, rămas fără slujbă, care apără dreptatea, şi după concediere, cu arma în mână. Sunt istoriile intercalate din „ Graffiti.drimz – o poveste în zece personaje, treisprezece scene şi un epilog”, o poveste în care drogurile joacă un rol principal. E povestea unor adolescenţi şi a familiilor lor destrămate. E o poveste despre crizele de identitate adolescentine, dar şi despre neîmplinirile şi frustrările adulte. E o poveste în care se va regăsi, cu siguranţă, orice adolescent, dar şi părinţii care nu mai înţeleg nimic din comportamentul copilului.
GRAFFITI.DRIMZ
Durata: 1h 30 min.
Autor: Alina Nelega. Regia: Alina Nelega. Cu: Florin Zamfirescu, Cătălina Mustaţă, Răzvan Alexe, Aida Avieriţei, Horia Butnaru, Liviu Chiţu, Eduard Haris, Silviu Mircescu, Silvana Negruţiu, Smaranda Paşnicu, Miriam Rizea, Horia Suciu, Sorin Şaguna.
TEATRUL ODEON – Sala Studio (Calea Victoriei nr. 40-42, tel. 021.314.72.34).
Preţ bilet: 12,72 – 21,20 lei.