4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialCine mai tranzacţionează la bursa românească

Cine mai tranzacţionează la bursa românească

Lichiditate scăzută şi multă prudenţă din partea investitorilor sunt principalele caracteristici ale bursei autohtone în ultima săptămână. Cei care investesc la bursa consideră că aceasta nu are o tendinţă prea clară şi nu sunt semne de revitalizarea a ei. O parte dintre investitori sunt alarmaţi şi de faptul că nu au posibilitatea de a vinde pachetele deţinute fără să provoace variaţii mari în piaţă din cauza unei lichidităţi foarte mici.

„Pe plan intern a dominat pesimismul , existând mai multe ameninţări asupra revenirii economice de anul viitor. Prin urmare, în condiţiile menţinerii unui sentiment negativ, investitorii preferă să-şi ia măsuri de precauţie în privinţa tranzacţionării în viitor pe o lichiditate foarte mică”, consideră analiştii de la Intercapital Invest.

Pe bursa româneasca mai tranzacţionează jucătorii mari, care doresc să -şi restructureze potofoliile, speculatorii care caută oportunităţi pentru profituri pe termen scurt şi investitorii care au nevoie de cash. Unii investitori au început să facă vânzări în anticiparea listării din ianuarie a Fondului Proprietatea, moment mult aşteptat de bursa autohtonă.

„Situaţia macroeconomică este însă doar unul din motivele pentru care asistăm la o lichiditate aşa de mică. În ultima perioadă, o parte dintre investitori au rămas în aşteptarea listării Fondului Proprietatea la BVB în luna ianuarie a anului următor, simţindu-se nevoia unor astfel de emitenţi la bursă,” explică brokerii mai sus menţionaţi.

Pe de altă parte, unii brokeri consideră că listarea Fondului Proprietatea nu va aduce revirimentul aşteptat de toată lumea pe Bursa de la Bucureşti.

„Cred că nici listarea fondului în ianuarie nu va produce surprizele plăcute la care se aşteptau mulţi investitori. Un portofoliu care astăzi arată într-un fel, mâine este stors de active şi ajunge să nu mai fie interesant”, a declarat pentru Mediafax Laurenţiu Floroiu, directorul de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities

Ultima săptămână de tranzacţionare pe bursă a evidenţiat evoluţia descendentă a indicilor dintre care indicele BET-FI, indicele care urmăreşte evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare, a scăzut cel mai mult , cu 5,44%. Rulajele la nivelul pieţii au crescut cu 14%. Au existat patru tranzacţii deal: cu acţiuni SIF Banat Crişana (SIF 1) în valoare de 1,6 milioane lei şi cu titluri SIF Oltenia (SIF 5) în valoare de 2, 1 milioane lei în ziua de miercuri, iar vineri cu acţiuni Antibiotice (ATB) în valoare de 2,26 milioane lei şi Romcarbon Buzăau (ROCE) în valoare de 2,73 milioane lei.

„Corecţiile din primele zile ale săptămânii au fost influenţate şi de evoluţia pieţelor externe, care au fost alarmate de situaţia Irlandei şi de potenţialele efecte de contagiune”, precizează brokerii de la Intercapital Invest.

SIF Moldova a avut cea mai abruptă scădere dintre societăţiile de investiţii financiare de 8,04% pe o lichiditate în creştere de 91%. Această evoluţie a fost amplificată şi de arestarea omului de afaceri Cătălin Chelu, care deţine pachete importante la SIF Moldova.

SIF Muntenia cumpără acţiuni Broker Cluj (BRK) , SIF Banat Crişana şi SIF Moldova cumpără titluri Biofarm ,Teraplast Bistriţa continuă să-şi răscumpere acţiunile.

Titlurile Daimler au fost aduse pe ATS de brokerii de la BCR-Erste, care vor fi şi furnizori de lichiditate, asigurând contrapartidă investitorilor care vor să cumpere sau să vândă. Iar acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact (IMP) au revenit marţi la tranzacţionare după patru luni şi jumătate de absenţă, preţul acţiunilor pierzând 17,39% faţă de ultima cotaţie, înregistrată pe 9 iulie.

Top creşteri pe bursă în săptămâna 22-26 noiembrie

1.Ves Sighişoara 7,74%
2. Casa de Bucovina Club de Munte 5,18%
3. UAMT Oradea 4,00%
4. Transelectrica Bucureşti 1,68%

Top scăderi

1.Impact Bucureşti -17,39%
2. Mefin Sinaia -16,18%
3. Zimtub Zimnicea -13,67%
4. Contor Group Arad -11, 39%

Sursa Prime Transaction

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...

Cozi uriașe la vulcanizări, chiar și noaptea. Șoferii așteaptă ore întregi pentru schimbarea cauciucurilor

Prima zăpadă și teama de amenzi i-au adus pe șoferi în număr mare la vulcanizări, unde s-au format cozi de sute de metri. La...

Bosch anunță concedieri masive: 5.500 de posturi vor fi eliminate la nivel global

Bosch, unul dintre cei mai mari furnizori pentru industria auto europeană, a dezvăluit planuri de reducere a 5.500 de locuri de muncă la nivel...
Ultima oră
Pe aceeași temă