2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSportMotivarea CCR: Angajarea răspunderii a declanşat un conflict între puteri

Motivarea CCR: Angajarea răspunderii a declanşat un conflict între puteri

Curtea Constituţională a prezentat, astăzi, motivarea deciziei prin care angajarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei a fost declarată neconstituţională. Potrivit motivării, „nu există motivare pentru asumare, iar angajarea a declanşat un conflict între puteri”. Mai mult, spune motivarea, Legea Educaţiei nu este, în momentul de faţă, o urgenţă.

Potrivit motivării, Curtea constată că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii Educaţiei, aflat în dezbatere parlamentară, respectiv la Senat, în calitate de Cameră decizională, nu îşi găseşte nicio motivare.

Astfel, nu subzistă condiţia urgenţei care să fi determinat o astfel de măsură din partea Guvernului, câtă vreme măsurile prevăzute în proiectul de lege intră în efectivitate începând cu anul şcolar 2011-2012, iar, unele dintre acestea, chiar cu anul şcolar 2012-2013.

Sub acest aspect, nu poate fi reţinut argumentul exprimat în punctul de vedere al Guvernului, în sensul că „proiectul a înregistrat un veritabil blocaj în condiţiile în care sesizarea Senatului cu proiectul de lege a avut loc la data de 21 mai 2010”, şi nici încercarea de acreditare a ideii că termenul de legiferare în această Cameră este excesiv. Curtea observă, în acest sens, faptul că art.75 din Constituţie nu stabileşte niciun termen cu privire la dezbaterea proiectelor de lege în Camera decizională, şi niciun criteriu pentru a aprecia cu privire la caracterul rezonabil al termenului în care se finalizează procesul legislativ în această Cameră, tocmai în considerarea caracterului său decizional.

Totodată, apreciază Curtea, angajarea răspunderii este neconstituţională şi a declanşat un conflict juridic între Guvern şi Parlament, deoarece proiectul de lege este în proces de legiferare la Senat, în calitate de cameră decizională.

Reamintim că, pe 3 noiembrie, Curtea Constituţională a decis că asumarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei este neconstituţională. Potrivit deciziei Curţii, între Parlament şi Executiv există un conflict de constituţionalitate deoarece Guvernul şi-a asumat raspunderea pe o lege care era deja în dezbatere parlamentară.

Pe 28 octombrie, la o zi după ce moţiunea de cenzură a picat la votul în plenul Parlamentului, Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pe Legea Educaţiei, în ciuda cererii partidelor de Opoziţie, de amânare a asumării până la o decizie a Curţii Constituţionale.

Ca urmare a asumării răspunderii, PSD şi PNL au depus o nouă moţiune de cenzură împotriva Executivului, intitulată „Legea educaţiei naţionale, o lege anti-educaţie şi anti-românească”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă