Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR 1, că proiectul supus dezbaterii publice potrivit căruia urmau să se dubleze contribuţiile pentru persoanele cu venituri din drepturi de autor a fost „un cadou pe care l-a făcut un ministru care pleca”, potrivit Mediafax.
„A fost un cadou pe care l-a făcut un ministru care pleca. S-a gândit el să lase o bombă în urma lui, ceea ce a fost al doilea element de lipsă de fair-play”, a declarat şeful statului la TVR 1.
Un proiect aflat în dezbatere publică prevede că persoanele cu venituri din activităţi independente vor plăti, din ianuarie 2011, contribuţii de asigurări sociale de cel puţin 25,36% şi până la 35% din venituri, aproape dublu faţă de nivelul actual.
Premierul Emil Boc i-a cerut ministrului Finanţelor, în şedinţa de miercuri a Guvernului, ca la elaborarea modificărilor la Codul Fiscal să aibă în vedere faptul că Guvernul nu susţine dublarea cuantumului de contribuţii sociale pentru persoanele plătite cu drepturi de autor, deşi proiectul a fost elaborat de Dan Lazăr, consilier al primului ministru.
Potrivit acestui proiect, contribuţia de asigurări sociale de stat (pensii) ar fi urmat să crească de la 10% la 24,43%, contribuţia de asigurări sociale de sănătate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurărilor pentru şomaj de la 0,5% la 0,78%.
Toată lumea să plătească contribuţia de 5,5 la sută la sănătate
Băsescu a declarat că la sistemul de sănătate contribuie, în prezent, numai 4,5 milioane de persoane, menţionând că cere Guvernului lărgirea bazei de impozitare.
„Eu cer acestui guvern: Lărgiţi baza de impozitare. Toţi beneficiarii, indiferent că sunt şomeri, că sunt pensionari, că trăiesc din drepturi de autor, beneficiază de sistemul de stat? Toată lumea să plătească contribuţia de 5,5 la sută la sănătate”, a afirmat şeful statului la TVR 1.
El a menţionat că aceasta este o măsură pe care Guvernul trebuie să o ia.
„Va fi impopulară, dar trebuie luată”, a afirmat Băsescu.
Traian Băsescu a arătat că la sistemul de sănătate contribuie, în prezent, numai 4,5 milioane de salariaţi, bugetari şi din economia reală şi beneficiază 20 de milioane, ceea ce, în opinia sa, este „o aberaţie”.