31.5 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialSatul care i-a cucerit pe francezi

Satul care i-a cucerit pe francezi

Francezii din oraşul La Roche sur Yon, Regiunea Pays de la Loire, vin de aproape 20 de ani în localitatea gălăţeană Costache Negri, încântaţi de simplitatea traiului de aici, de plimbările cu căruţa şi de mâncărurile tradiţionale.

„În comună sunt peste 25-30 familii care găzduiesc prieteni din Franţa atunci când aceştia vin pentru a descoperi modul nostru de viaţă, de care sunt realmente atraşi. Îi atrage simplitatea modului nostru de viaţă, tot ceea ce văd le stârneşte curiozitatea. De fiecare dată, încercăm să le facem un program cât mai diversificat, pentru a face cunoscute adevăratele valori ale românilor. Faptul că revin mereu cu plăcere înseamnă că am reuşit să le demonstrăm cine suntem cu adevărat”, ne-a declarat primarul din Costache Negri, Emilia Niculescu. 

Totul a început de la o relaţie instituţională. Imediat după Revoluţie, francezii din La Roche Sur Yon au venit la Costache Negri cu ajutoare şi au fost uimiţi să afle că la Conacul Mănjina al lui Costache Negri, situat în centrul localităţii, se întâlneau, în anii 1840-1857, Costache Negri, Vasile Alecsandri, Alexandru I. Cuza, Nicolae Bălcescu şi Mihail Kogălniceanu, pentru a pune la cale reformele învăţate la Paris. Localnicii din Costache Negri învaţă franceza ca să poată conversa cu francezii.

Comuna gălăţeană Costache Negri este asaltată în fiecare vară de zeci de turişti francezi, deşi nu e situată nici în Maramureş, nici în Bucovina şi nici nu e înţesată de agropensiuni. Nici peisajul nu este unul generos, ci unul specific Podişului Covurluiului, cu dealuri domoale. Francezii din oraşul La Roche sur Yon, regiunea Pays de la Loire, vin însă de 20 de ani la Costache Negri pentru că sunt atraşi de simplitatea traiului de aici, de plimbările cu căruţa şi de mâncărurile tradiţionale. „În comună sunt peste 25-30 familii care găzduiesc prieteni din Franţa atunci când aceştia vin pentru a descoperi modul nostru de viaţă de care sunt realmente atraşi. Îi atrage simplitatea modului nostru de viaţă, tot ceea ce văd le stârneşte curiozitatea. De fiecare dată încercăm să le facem un program cât mai diversificat, pentru a face cunoscute adevăratele valori ale românilor. Faptul că revin mereu cu plăcere înseamnă că am reuşit să le demonstrăm cine suntem cu adevărat”, ne-a declarat primăriţa din Costache Negri, Emilia Niculescu. 

Totul a început de la o relaţie instituţională. Imediat după revoluţie, francezii din La Roche sur Yon au venit la Costache Negri cu ajutoare şi au fost uimiţi să afle că la Conacul Mănjina al lui Costache Negri, situat în centrul localităţii, se întâlneau, în anii 1840-1857, Costache Negri, Vasile Alecsandri, Alexandru I. Cuza, Nicolae Bălcescu şi Mihail Kogălniceanu, pentru a pune la cale reformele învăţate la Paris. Au descoperit la conacul boieresc corespondenţa în limba franceză dintre paşoptişti, dar şi decoraţiunile, mobilierul şi vesela ce evocă Franţa de acum un secol şi jumătate. În 1990 comuna a fost desfiinţată, satul fiind trecut sub administraţia comunei vecine, Griviţa. Francezii erau încă sensibili la campania „S.O.S. Satele româneşti” şi au revenit cu ajutoare, dar şi cu investiţii în dispensarul din comună şi pentru construi-rea unui nou cămin cultural. Tot datorită francezilor, localitatea gălăţeană a fost prima comună cu alimentare cu apă. În anul 1994 a fost semnat acordul de înfrăţire între localităţile La Roche sur Yon şi Costache Negri.

Când vin la Costache Negri, fran-cezii nu stau locului, au mereu de vizitat câte ceva. Merg la Mânăstirea Gologanu, situată la 4 kilometri, şi la Mânăstirea Vladimireşti, unde sunt impresionaţi de atelierele de pictură şi sculptură. Vizitează localităţile învecinate, Grădina Botanică şi Faleza de la Galaţi, Delta Dunării sau mânăstirile din nordul Moldovei.

Ritualul culinar şi plimbările cu căruţa

Ziua lor în localitatea gălăţeană începe cu micul dejun luat la masa de sub umbrarul de viţă din curtea gazdei. Deseori, se ia cina la Căminul Cultural, unde francezii învaţă de la sătence tainele artei culinare. „În ceea ce priveşte mâncarea românească, mâncărurile noastre tradiţionale sunt foarte apreciate de prietenii noştri, care iau reţete de la noi, dar recunosc şi că mâncarea românească gătită de ei la ei acasă nu are acelaşi gust ca şi aceea pe care le-o gătim noi aici. Mă refer la sarmale, tochitură, friptură la grătar, rasol, plăcinte, cozonaci sau «poale în brâu». Sunt apreciate,  de asemenea, vinul românesc şi vişinata”, spune Emilia Niculescu. Francezilor din Pays de la Loire le plac şi plimbările cu căruţa. „În urmă cu câţiva ani, doamna primar le‑a organizat o vizită cu căruţele la Mânăstirea Gologanu. Am fost şi eu cu căruţa şi le-a plăcut foarte mult, au filmat totul”, ne spune Oprea Stoian, localnic.

Sătenii învaţă limba franceză de la turişti

Localnicii din Costache Negri învaţă franceza ca să poată conversa cu prietenii lor. Pe site-ul „Les Centres Documentaires de la ville Negri”, francezii au postat fotografia uneia dintre familiile din Costache Negri care i-au găzduit. Este vorba de familia Leia şi Oprea Stoian. „Am găzduit întotdeauna de când vin. Vorbim cu ei în franceză, ne descurcăm cu dicţionarul”, spune Oprea Stoian, care în urmă cu două săptămâni a fost, cu alţi consăteni, în vizită în Franţa. Viceprimarul localităţii, Viorel Vârtosu, spune că francezilor le plac foarte mult şi obiectele ţesute de femeile din sat sau meşteşugite în lemn de bărbaţi. 

Cele mai citite

Emisiune de titluri de stat Fidelis cu dobânzi atractive pentru investitori, din 2 octombrie

Ministerul Finanțelor a lansat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, destinată investitorilor persoane fizice, care se desfășoară între 2 și 11 octombrie....

Atenție șoferi: Obligația de a schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă odată cu scăderea temperaturilor și apariția zăpezii

Odată cu răcirea vremii și apariția zăpezii, poleiului sau a gheții, șoferii sunt avertizați că trebuie să își echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă,...

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă