20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialFuga din calea apelor

Fuga din calea apelor

Autorităţile sunt pe punctul de a evacua 7.000 de locuitori din cartierul Port si alte câteva mii din localităţile din Insula Mare a Brăilei de teama unor viituri.

Cu fiecare centimetru cu care creşte nivelul Dunării, devine tot mai riscantă situaţia celor peste 7.000 de locuitori din cartierul Port şi pentru salariaţii celor câteva sute de societăţi comerciale de pe Platforma Industrială Est. Primăria Galaţi face mari eforturi pentru a elimina pericolul inun-dării cartierului de locuinţe, pe strada Păcii a fost ridicat un dig în lungime de 2,5 km, între „Romtrans” şi punctul de lucru „Electrica Municipal” al SDFEE Galaţi, în zona cuprinsă. La ridicarea barajului de protecţie au lucrat 180 de angajaţi de la regiile municipalităţii, Ecosal, Apaterm şi Apa-Canal, alături de reprezentanţi ai ISU şi Jandarmeriei.

Numai în cursul zilei de 30 iunie la ridicarea acestei „fortificaţii” s-a lucrat cu 12 utilaje, încărcătoare frontale şi tractoare cu remorcă, fiind folosită o cantitate de 150 de tone de nisip şi 6.000 de saci. Miercuri, au fost aduse, de la ANIF Brăila, două pompe industriale de 200 mc/h, respectiv 1.200 mc/h. „Pompa de 200 mc/h va fi utilizată ca  rezervă la Ataţia de Pompare 13 iunie şi va fi folosită atunci când va fi necesar, iar pompa de 1.200 mc/h va fi montată pe str. Portului c/c str. Griviţei, unde, în caz de ploaie abundentă sau dacă Dunărea va creşte foarte mult şi va exista riscul să defuleze prin căminul din locaţia anterior menţionată, va scoate apa din cămin, aruncând-o în Dunăre. Astfel, Staţia de Pompare 13 iunie va fi ajutată, prin diminuarea volumului de apă de evacuat”, a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Prefectul Galaţiului, Cosmin Păun, a luat în calcul eventualitatea să fie evacuată populaţia din cartierul Port şi a dispus o verificare a persoanelor care ar avea nevoie de adăpost. „Pentru a face o estimare a necesarului de cazare, 28 de poliţişti şi jandarmi au verificat zona cuprinsă între străzile Dogăriei, Portului şi Păcii, din Valea Oraşului. Din totalul de 7.201 persoane intervievate, 1.287 au declarat că ar avea nevoie de sprijin în caz de evacuare, restul putând să meargă la rude sau la cunoştinţe”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Galaţi, Petrică Paţilea Crângan.   

Prognoză îngrijorătoare

Potrivit prognozei din 30 iunie a hidrologilor de la INHGA, în zilele următoare, nivelul Dunării la Galaţi va ajunge la 668 cm, la Brăila nivelul ajungând la 730 cm. Potrivit unor surse din comitetul pentru situaţii de urgenţă, este posibil ca, datorită viiturilor care  se succed pe Siret, nivelul  Dunării să ajungă şi la Galaţi la 700 cm. Dacă autorităţile din Galaţi îşi pun problema evacuării locuitorilor din cartierul Port, cele din Brăila se gândesc foarte serios la evacuarea populaţiei din comunele din Insula Mare a Brăilei. Un astfel de plan există din primăvara lui anului 2006, când nivelul Dunării a ajuns la Brăila la 699 cm, cu 31 cm sub nivelul estimat de hidrologi pentru săptămâna viitoare.

Cele mai citite

A venit vestea! Cât va fi suspendat Drăgușin după roșul încasat cu Qarabag

Fundașul român Radu Drăgușin a fost suspendat pentru o etapă după eliminarea sa din meciul cu Qarabag în Europa League, un verdict mai blând...

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...

România, tot mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA: rata de respingere a cererilor de viză scade sub 3%

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că România a atins un prag esențial pentru admiterea în programul Visa Waiver al Statelor Unite, subliniind că...
Ultima oră
Pe aceeași temă