Debitarea conturilor în urma unei simple confirmări telefonice a devenit obicei cel puţin la o bancă mare. Deşi procedura este legală, ea implică unele riscuri pe care operatorii omit să le enumere.
„Alo, vă mulţumim că sunteţi client al băncii noastre. Nu doriţi o asigurare de viaţă cu plata direct din contul dumneavoastră?” Dacă operatorul telefonic ne-ar fi oferit toate informaţiile, poate chiar ne-am fi procurat o asigurare, mai ales că nu era deloc scumpă. Nu este însă cazul. „Dacă vreau să reziliez contractul cum procedez?” „De ce să reziliaţi un contract pe care nici nu l-aţi încheiat?” Am declinat oferta, însă am reuşit să aflăm că încheierea unui contract de asigurare de viaţă nu durează mai mult de 14 minute şi nu necesită mai mult de un simplu „DA!”. Plata primei lunare se face direct din contul pe care îl ai la banca respectivă, fapt care implică destul de multe riscuri. În acest context, România Liberă vă prezintă ce trebuie să ştiţi despre contractele telefonice .
Ce obligaţii are banca. Ce drepturi are clientul
Reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului spun că nu au primit încă nici o reclamaţie privind serviciile oferite prin telefon, însă potenţialul de risc este destul de mare, mai ales că elementele de identificare cerute sunt minime, adică nume, adresă şi număr de telefon. „Banca trebuie să furnizeze patru tipuri de informaţie. Informaţii referitoare la identificarea şi activitatea sa, date referitoare la serviciul financiar oferit (inclusiv preţul total al serviciului), date referitoare la tipul contractului (inclusiv dacă acesta poate fi denunţat), dar şi informaţii privind modalităţile de soluţionare a litigiilor dintre părţi”, spune Mihai Titichi, şeful Departamentului juridic al APC. Principalul drept al clientului, pe care banca nu îl poate omite, este acela că el poate denunţa unilateral contractul în termen de 30 de zile de la intrarea sa în vigoare.
Banca este obligată să expună condiţiile în care poate fi reziliat contractul.