Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că economiile mari la buget nu se fac prin restructurarea Guvernului, ci prin reducerea altor cheltuieli, el oferind drept exemplu Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, unde la trei angajaţi există o maşină.
Kelemen a mai arătat cu degetul şi spre Poşta Română, unde fiecare angajat concediat primeşte 48 de salarii compensatorii.
„Remanierea nu o consider o problemă cheie. Nu în structura Guvernului este problema, ci la ministere se află miza atunci când vorbim de economii la buget. Acum, că sunt 13, 14 sau 8 ministere, acest lucru ar însemna o economie minimă pentru că e vorba de salariul a 2, 3 sau 10 persoane. Însă mai mare e risipa în agenţii. Vă dau un exemplu: la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii lucrează 1.800 de persoane şi sunt 500 de maşini – este descurajant. La Poşta Română există un asemenea contract colectiv de muncă încât la concediere se acordă 48 de salarii compensatorii – este incredibil – şi au sporul de fidelitate pe care îl primesc pentru că merg la serviciu”, a spus Kelemen, adăugând că, în opinia sa, agenţiile şi societăţile de stat sunt cele ale căror funcţionare trebuie regândită, aceasta fiind o sursă de economie la bugetul de stat, potrivit NewsIn.
Kelemen a mai spus că o comasare a portofoliilor Culturii şi Educaţiei ar duce la o subfinanţare a domeniului pe care îl administrează.
„În ceea ce priveşte portofoliul Culturii, comasarea cu Educaţia – pentru că am auzit şi asta – nu a fost şi nu este vorba. Persoanele cu care eu am stat de vorbă nu sprijină o astfel de idee, ar aconsidera-o o greşeală foarte mare, independent de părerea mea personală. Dacă e să comasezi două portofolii subfinanţate tot timpul cea mai mică ar pierde, iar subfinanţarea culturii ar fi şi mai acută. Pe de altă parte, evident că şi la portofoliul nostru mai pot fi făcute reorganizări. Eu mă gândesc ca Oficiul Român pentru Drepturi de Autor să nu mai fie instituţie de sine stătătoare şi să ajungă la minister ca direcţie. Cu asta nu rezolvăm mare lucru, dar ajutăm la simplificarea anumitor structuri”, a declarat Kelemen.
Mai mult, ministrul a subliniat că, în opinia sa, nemulţumirile formulate de PDL nu se referă la activitatea miniştrilor UDMR, iar o remaniere guvernamentală nu a fost încă discutată în şedinţa coaliţiei.
„Probabil săptămâna viitoare la sedinţa coaliţiei va fi vorba de aceste teme. Remanierea e responsabilitatea primului ministru, dar trebuie să se consulte cu partenerii de coaliţie, dar despre aşa ceva nu a fost vorba până acum şi eu nici nu am simţit că primul ministru ar avea ceva de reproşat miniştrilor UDMR. Eu simt că dacă e vorba de eventuale nemulţumiri, formulate de PDL, acestea nu au fost formulate cu privire la miniştrii maghiari.(…) Nu exclud ca până la sfârşitul verii sau în toamnă să aibă loc o remaniere, dar această temă nu a fost pe ordinea de zi a coaliţiei niciodată şi, cel mai probabil, nu va fi posibilă o restructurare până în toamnă, pentru că ea trebuie votată de Parlament”, a spus Kelemen, adăugând că nu crede că va mai avea loc o remaniere în această sesiune parlamentară.