2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum va fi afectată bursa de asumarea răspunderii guvernamentale

Cum va fi afectată bursa de asumarea răspunderii guvernamentale

Investitorii bursieri aşteaptă cu interes finalul dezbaterilor parlamentare privind măsurile de austeritate şi asumarea răspunderii pe aceste legi de către guvern. Brokerii anticipează două scenarii de evoluţie bursieră în funcţie de succesul sau eşecul planului guvernamental.

„Pentru această săptămână, dezbaterile din parlament pe marginea măsurilor dure anticriză propuse de guvern pentru reechilibrarea bugetului de stat şi asumarea de către executiv a răspunderii pentru acestea, vor reprezenta un punct de interes pentru investitori, o avizare favorabilă a acestora putând relaxa pe termen scurt tensiunile interne şi generând imputuri mai puţin negative pentru piaţa de capital. În sens contrar, neaprobarea planului propus de echipa guvernamentală va determina o creştere exponenţială a instabilităţii politice, impactul asupra pieţei puţân fi unul foarte negativ”, explică Andreea Gheorghe, analist la Intercapital Invest.

Pe de altă parte, brokerii români se aşteaptă ca în cazul apariţiei unui trend extern negativ şi bursa autohtonă să scadă şi să îşi testeze din nou minimele.

„În plan extern, este de urmărit modul cum pieţele importante vor rezista pe suporturile actuale, în condiţiile în care ştirile negative par să revină în forţă, după o săptămână şi jumătate de repaos. O spargere în jos a acestor suporturi poate declanşa panică şi în rândul investitorilor locali, în acest scenariu probabilitatea retestarii minimelor pentru indicii locali fiind una ridicata” , consideră Andreea Gheorghe.

Ultima săptămână bursieră a fost pe placul speculatorilor. Indicii bursieri au înregistrat evoluţii mixte cuprinse între creşteri de 0,54% pe indicele ROTX şi scăderi de 2,71% pe indicele BET-C.

„Săptămâna bursieră a fost volatilă la Bursa de Valori Bucureşti, pe placul speculatorilor pe termen scurt, cu scăderi şi creşteri ample pentru anumiţi emitenţi dar cu o lichiditate în scădere”, au explicat analiştii de la Prime Transaction.

SIF-urile au fost afectate de uşoare scăderi, cel mai mult depreciindu-se SIF5, cu 3,42%. Pe de altă parte, preţul acţiunilor Băncii Transilvania (TLV) s-a menţinut la acelaşi nivel pe un rulaj în scădere cu 71% faţă de săptămâna trecută. În timp ce, titlurile BRD au scăzut cu peste 5%, până la un nivel de preţ de 12,0 lei / acţiune, pe un rulaj în creştere cu 37%.

OMV Petrom (SNP) a închis săptămâna precedentă de tranzacţionare cu o scădere de 2,67% pe un rulaj în scădere cu 87% faţă de săptămâna anterioară. Transelectrica (TEL) a marchat o scădere săptămânală de 3,95%, până la un nivel de preţ de 17,0 lei /acţiune.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă