17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPutin vrea să impună pacea în Siria prin masacre asupra civililor. Strategia...

Putin vrea să impună pacea în Siria prin masacre asupra civililor. Strategia „Pleacă sau mori”, catalogată crimă de război de către Amnesty International

Trei raiduri aeriene asupra unei piețe din orașul Atarib, nordul Siriei, la o oră de vârf, s-au soldat cu 61 de morți.

Bombardamentul a fost atribuit rușilor pentru că a fost efectuat cu avioane rusești și oricum, aviația lui Bashar al-Assad nu execută niciun atac neaprobat de ruși. Atarib, la vest de Alep, nu este sub controlul regimului Assad, pe care îl sprijină Rusia, însă face parte dintr-o zonă pe care Moscova o vrea „sigură”.

   Erdogan a cerut Rusiei și SUA să-și retragă trupele

Bilanțul victimelor crește, mulți dintre răniți decedând din cauza serviciilor medicale limitate. În zonele despre care Vladimir Putin spune că „lucrează”  cu Iranul și Turcia, și în acord cu SUA, pentru limitarea luptelor, aviația rusească și a lui Bashar al-Assad bombardează cu predilecție piețele, spitalele, școlile, pentru a forța populația ostilă regimului să plece. Această strategie ce maschează o epurare etnico-religioasă a fost denunțată într-un raport al Amnesty International, „Pleacă sau mori”, publicat recent, fiind catalogată ca și crimă de război. 

Bombardamentul s-a produs pe fondul vizitei la Moscova a președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan. Înainte de a pleca, acesta a declarat că nu înțelege declarația comună a Statelor Unite și Rusiei, că pentru Siria nu există „soluție militară”. „Statele care cred acest lucru trebuie să-și retragă trupele din Siria. SUA și Rusia să se retragă!”, a declarat Erdogan.

În cadrul întrevederii cu omologul său turc, Vladimir Putin a declarat că formatul discuţiilor de la Astana a creat condiţiile necesare pentru intervenţia ONU cu scopul de a proteja refugiaţii sirieni, iar Rusia va continua să colaboreze cu Turcia pentru a contribui la rezolvarea crizei. „Pe fondul realizărilor în lupta împotriva terorismului, preşedintele Erdogan şi cu mine considerăm că este necesar să intensificăm eforturile comune pentru a asigura normalizarea pe termen lung în ţara respectivă, în primul rând pentru a promova procesul de reglementare politică şi de asistenţă pentru sirieni în perioada de reconstrucţie post-conflict. Nivelul violenţelor în Siria a scăzut în mod evident, fiind create condiţii favorabile pentru promovarea dialogului intrasirian sub auspiciile ONU”, a spus Putin.

Dacă se are în vedere masacrul recent comis de aviația rusească, declarația lui Putin este ridicolă.

   SUA nu se retrag din Siria

Coaliția antijihadistă condusă de SUA nu va părăsi Siria și Irakul până când negocierile sub egida ONU de la Geneva nu vor înregistra progrese, a declarat ministrul american al Apărării, Jim Mattis, într-o conferință de presă la Pentagon. „Nu vom pleca imediat. Forțele coaliției vor aștepta ca procesul de Geneva să progreseze. Trebuie să facem acum ceva în legătură cu aceste discuții și nu doar să ne ocupăm de aspectul militar și să spunem mult noroc pentru restul. Ne vom asigura că reușim să creăm condițiile necesare pentru o soluție diplomatică. Războiul împotriva jihadiștilor ISIS va dura atât cât vor dori ei să lupte”, a declarat șeful Pentagonului, în contextul în care atât SUA, cât și Rusia, au anunțat deja „eradicarea ISIS din Siria și Irak”.

Imediat după declarația lui Mattis, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia nu a promis retragerea trupelor iraniene și a milițiilor șiite sponsorizate de Iran din Siria. Aceasta era o condiție majoră în negocierile dintre SUA, Rusia, Iordania și Israel. „Prezența Iranului în Siria este legitimă”, a declarat Lavrov. Israelul și-a rezervat dreptul de a ataca oricând milițiile Hezbollah din Siria, pentru siguranța națională. La rândul său, Arabia Saudită a anunțat că va organiza „o extindere” a conferinței opoziției siriene, pentru a forma un front comun în vederea negocierilor de pace de la Geneva, ce vor avea loc spre sfârșitul lunii. Arabia Saudită sprijină o platformă de opoziție numită Înaltul Comitet pentru Negocieri (HNC), condusă de Riyad Hijab, un fost ministru în regimul Assad.

 

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă