3.9 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăEconomieFoto interviuDe ce revine Bregovic în România?

De ce revine Bregovic în România?

Bregovic se întoarce în România pentru un concert pe care îl va susţine joi, de la ora 19.30, într-o locaţie inedită: Zone Arena din Bucureşti. Aproape anual, cântăreţul sârb cântă în România  pentru că, spune el, „îi place ţara noastră”.

Cuplul Bregovic-Kusturica

Goran Bregovic are în spate o carieră impresionantă de peste 30 de ani, în care spiritul său creativ s-a manifestat în diverse sfere muzicale: timp de 15 ani a înconjurat lumea, alături de Bijelo Dugme, trupa ale cărei baze le-a pus pe când avea doar 16 ani. Apoi, când artistul a simţit nevoia unei schimbări, s-a dedicat muzicii de film, realizând coloana sonoră pentru câteva pelicule remarcabile regizate de Emir Kusturica, precum „Timpul ţiganilor”, „Arizona Dream” şi „Underground”, dar şi „Trenul vieţii”, al regizorului de origine română Radu Mihăileanu. Acest gen de compoziţie, o materiali­zare muzicală a trăirilor puternice şi răsturnărilor dramatice de situaţie, i-a dictat artistului următorul pas în carieră: Brego­vic a decis să aducă aceste creaţii dincolo de pereţii sălilor de cinematograf, în faţa publicului larg.

Un „compozitor contemporan”

A pus bazele Wedding and Funeral Orchestra (Orchestra de nunţi şi înmormântări), un grup amplu ce pare întruchiparea diversităţii culturale şi a spiritului balcanic. Alături de suflători ţigani, voci tradiţionale bulgăreşti, percuţionişti şi maeştri ai instrumentelor cu coarde, Bregovic dă viaţă acelor sonorităţi care îşi trag seva din convieţuire, dar şi din lupta pentru păstrarea propriei identităţi, purtată secole de-a rândul de creştinii şi musulmanii ce au populat spaţiile ex-iugoslave. După o viaţă petrecută pe scenă, Goran Bregovic se descrie, cu modestie, drept un „compozitor contemporan”. În muzica lui se împletesc ecouri ale nunţilor evreieşti şi ţigăneşti, incantaţii din muzica bisericească, ortodoxă şi catolică, precum şi invocaţii musulmane. Spectacolul de joi seară va aduce în faţa publicului acest neobişnuit melanj de  emoţie şi culoare. 

Viorica şi Ioniţă din Clejani, invitaţii serii

Înainte ca Goran Bregovic să urce pe scenă alături de impresionanta sa orchestră, atmosfera va fi încălzită de Viorica şi Ioniţă din Clejani, adevăraţi artizani ai muzicii tradiţionale lăutăreşti. „Folosim inepuizabila noastră sursă de inspiraţie – Clejanii şi cântecele lor. Şi mereu sperăm să le alegem pe cele mai frumoase. Le îmbrăcăm aşa cum ştim noi, modern şi bogat, şi încercăm să nu pierdem nimic din spiritul şi autenticitatea muzicii tradiţionale româneşti,” afirmă cu mândrie Ioniţă din Clejani.

Concertul, organizat de Fun Time Production, are toate premisele să devină o seară balcanică de neuitat pentru toţi cei care vor ajunge joi seară la Zone Arena (Calea Văcăreşti 164). Biletele se găsesc pe www.eventim.ro.  

Album înregistrat live la o sărbătoare sârbească

Cel mai recent material discografic al artistului se numeşte „Alkohol” şi este transpunerea muzicală a experienţei pe care Goran a trăit-o, în vara anului 2007, în localitatea Guca din Serbia. Acolo se desfăşoară anual un concurs pentru formaţii de suflători. Participanţii cântă şi petrec, în tradiţionalul stil sârbesc, timp de trei zile. Albumul a fost înregistrat live, pe durata acestei manifestări.

A trăit în exil la Paris

*A venit pe lume într-o familie formată dintr-o mamă sârboaică şi tată croat.

*Visul din copilărie al artistului a fost să locuiască departe de lumea dezlănţuită, pe o insulă din Marea Adriatică.

*După începerea războiului din fosta Iugoslavie, Goran Bregovic a ales să plece în exil la Paris.

*A fost declarat Cetăţean de onoare al oraşelor Buenos Aires, Tirana şi Atena.

*Universitatea Sheffield din Marea Britanie i-a conferit titlul de Doctor în Muzică.

*A colaborat cu mari nume ale scenei, de la Iggy Pop la Cesaria Evora.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă