26.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialCriza închide presa locală

Criza închide presa locală

Trei ziare şi o televiziune din Brăila au dat faliment după ce au înregistrat pierderi importante anul trecut.

Situaţia cea mai gravă este în Brăila. După ce au fost închise cotidianele „Ziarul de Brăila” şi „Monitorul de Brăila”, iar cotidianul „Arcaşul” a trecut la ediţia online ca urmare a intrării în lichidare judiciară a societăţii ce edita publicaţia, la Brăila îşi continuă apariţiile în ediţie print numai cotidianul „Obiectiv Vocea Brăilei” şi ediţia locală a „Adevărului de Seară”. Recent, a fost închis şi postul de televiziune locală „Antena 1 de Galaţi-Brăila”, care avea sediul şi studioul de producţie la Brăila. În oraş mai funcţionează două posturi locale, „Mega TV” şi „TV Brăila”, care au dotări minimale şi emit pe reţeaua de cablu. În condiţiile în care multe cotidiane, agenţii de presă sau televiziuni şi-au redus reţelele de corespondenţi locali, se poate spune că la Brăila funcţionează foarte bine „presa de stat”,  reprezentată prin corespondenţii TVR, Radio România Actualităţi şi Agerpress. Ştiut fiind că „Adevărul de Seară” nu abordează subiecte politice,  se întâmplă ca la unele din conferinţele de presă, în special la cele ale partidelor politice, să fie prezent doar reprezentantul unei singure publicaţii locale, respectiv redactorul cotidianului „Obiectiv Vocea Brăilei” şi eventual corespondenţii Agerpress, Radio Bucureşti şi TVR. 

 

Situaţie dificilă şi pentru presa din Galaţi

Printr-o situaţie extrem de dificilă trec şi publicaţiile care îşi continuă apariţiile. Dimensiunea crizei prin care trece presa locală este ilustrată de faptul că unul dintre cele mai importante cotidiane din presa locală din România, „Viaţa Liberă” Galaţi, înregistra în urmă cu un an, la primele semne ale crizei din mass-media, o scădere cu 70%  a veniturilor din publicitate. Spre deosebire de Brăila, la Galaţi îşi continuă apariţiile patru cotidiane, „Viaţa Liberă”, „Adevărul de Seară”, „Monitorul de Galaţi” şi „Imparţial”.  Cu dificultăţi financiare se confruntă cotidianul „Monitorul de Galaţi”, la care plata salariilor a fost întârziată cu până la patru luni. Din cauza problemelor financiare, săptămânalul „Impact Est” din Galaţi şi-a redus de la 12 la 4 numărul de pagini al ediţiei print.

 

Salariile, recuperate în instanţă

O situaţie foarte gravă este cea cu care s-au confruntat zeci de redactori, cameramani, tehnicieni şi colaboratori ai postului local de televiziune „RTV Galaţi”, respectiv SC RTV Media SRL Galaţi, care nu şi-au mai încasat salariile din luna aprilie 2009. Pentru recuperarea salariilor şi a drepturilor de autor restante, o parte din redactori, cameramani şi colaboratori au acţionat în instanţă SC RTV Media SRL, pe rolurile instanţelor gălăţene fiind aproximativ 30 de procese. Şansele ca foştii angajaţi să îşi recupereze salariile restante sunt mici, pentru că în momentul în care a acumulat restanţe la plata salariilor şi la plata obligaţiilor către stat, proprietarul televiziunii, Aurel Stancu, a înfiinţat o nouă societate, SC RTV Partener Media SRL Galaţi. Situaţii similare ne-au fost semnalate şi la postul de televiziune „TV Galaţi”, unde o jurnalistă care lucra la acest post din anul 2004 a descoperit, după 5 ani că, deşi şi-a încasat salariile, contractul său de muncă nu a fost înregistrat legal, iar o altă jurnalistă, care în 2009 a lucrat la acest post timp câteva luni, nu a primit nici un salariu.

 

Agresiunile fizice asupra jurnaliştilor, soluţionate cu NUP

În februarie 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a soluţionat cu „neînceperea urmăririi penale” cazul fostei directoare a DGASPC Galaţi, Marinela Dobrea, care i-a agresat în timpul exercitării profesiunii lor pe jurnaliştii Cezar Amariei, redactor ProTV, în prezent editor la cotidianul „Adevărul de Seară” Galaţi, Marius Ţuca, redactor la cotidianul „Viaţa Liberă” Galaţi, şi Florin Jaglău, cameraman la ProTV Galaţi. La capitolul agresiunilor verbale şi ameninţări­lor la adresa jurnaliştilor, le men­ţionăm pe cele aduse sistematic la adresa jurnaliştilor brăileni de preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Nemulţumit de publicarea de către ziarul „Obiectiv Vocea Brăilei” a unui articol în care se făcea referire la contracte încheiate de CJ cu firma la care este acţionar, acesta  l-a catalogat pe Cristian Robu-Corcan, scriitor şi colaborator al ziarului, ca fiind „oligofren”. După câteva zile, autorul editorialului a fost concediat de Biblioteca Judeţeană, care funcţionează sub autoritatea CJ Brăila. După două săptămâni, Bunea Stancu l-a înjurat şi l-a ameninţat pe redactorul de la secţia Sport a cotidianului, Costel Filip. „Nu te astâmperi, ia zi, vrei să pun doi indivizi să te bată, ca să te înveţi minte şi să nu mai scrii tot felul de prostii?”, a fost ameninţarea proferată de preşedintele CJ. 

Obstrucţionarea dreptului la informare

În ultimul an, la Galaţi au fost înre­gistrate sistematic cazuri de împiedicare  a accesului presei la informaţii publice. De peste cinci luni, Primăria Galaţi refuză să răspundă la solicitările Societăţii Jurnaliştilor „Dunărea de Jos” de a fi comunicate, în baza Legii 544, atribuirile de terenuri şi spaţii comerciale de care au beneficiat participanţii la Revoluţia din Decembrie 1989. Un alt caz de obstrucţionare a fost cel al disfuncţionalităţilor intervenite în punerea la dispoziţia jurnaliştilor a informaţiilor şi declaraţiilor ne­cesare pentru relatarea cu promptitudine a unui jaf armat produs la începutul lunii octombrie 2009 la o agenţie bancară din Galaţi.

CTV, între a fi şi a nu fi

La Constanţa, ziarele locale se ţin pe linia de plutire. Aproape zece titluri se găsesc zilnic în chioşcurile din municipiu. Singurul eşec notabil a fost cel al Constanţa TV, o televiziune controlată de oameni de afaceri liberali. După luni de scandaluri, aceasta a fost preluată de apropiaţi ai PDL. După nici trei luni de funcţionare, aceştia au trecut însă la disponibilizări, din lipsa fondurilor.

Cele mai citite

Irlanda amendează Meta cu 91 de milioane de euro pentru o încălcare a datelor din UEDublin, IRL – 27 septembrie 2024, ora 11:51

Un regulator irlandez care ajută la supravegherea protecției datelor în Uniunea Europeană a anunțat vineri că a amendat Meta, compania deținătoare a Facebook, cu...

Record de returnare a ambalajelor în sistemul Garanție Returnare

În primele nouă luni de funcționare a sistemului Garanție Returnare (SGR), românii au returnat aproape 1,9 miliarde de ambalaje, iar luna trecută, peste un...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă