18.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialSpitalele nimănui

Spitalele nimănui

Bolnavii de la spitalele din Brăila şi Galaţi sunt nevoiţi să-şi aducă medicamente de acasă, deoarece autorităţile alocă din ce în ce mai puţini bani.

La spitalele judeţene din Galaţi şi Brăila, pacienţii trebuie să îşi aducă de acasă medicamentele şi materialele sanitare de care au nevoie medicii pentru a le trata suferinţele. Nu este o situaţie de moment, ci a devenit o tradiţie, un fel de „datină”. „Funcţionăm pe datorie, aşa cum putem, şi ne bazăm pe înţelegera şi încrederea furnizorilor. Dar sperăm să apucăm şi vremuri mai bune,  pentru că o astfel de situaţie chiar nu poate dura la infinit”, a declarat dr. Marin Crăciun, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din Galaţi. La Spitalul Clinic de Pediatrie „Sf Ioan” Galaţi, situaţia este un pic mai bună. „La noi, pacienţii nu sunt încă nevoiţi să îşi cumpere materialele sanitare. Totuşi, dacă lucrurile continuă aşa din punct de vedere financiar, nu ştim cât timp vom mai putea asigura necesarul de astfel de materiale”, a  declarat  managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii, dr. Victoriţa Ştefănescu.

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a finalizat negocierile cu Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate. Conform noului Contract-Cadru, şi a indicatorilor, bugetul ar fi trebuit să fie de 105 milioane de lei. Faţă de acest buget calculat, CJAS a repartizat unităţii sanitare 85 de milioane de lei.

 

Bani insuficienţi pentru Spitalul Judeţean

Banii nu sunt suficienţi, iar dacă nu se va face o rectificare bugetară spre sfârşitul anului, spitalul va avea mari probleme. „Urmează să vedem exact care va fi trimestrializarea şi apoi vom semna contractul. În cazul în care se va face rectificare de buget, probabil că sumele alocate pe fiecare trimestru vor fi suficiente pentru o bună funcţionare a spitalului. Dacă nu, vor fi bani doar de salarii”, a precizat managerul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, Dănuţ Căpăţână. Potrivit sursei, săptămâna aceasta va fi semnat contractul, însă cu obiecţia că suma nu este suficientă. Anul trecut, unitatea sanitară a primit 100 de milioane, sumă deloc suficientă. După cum se ştie, unitatea sanitară s-a confruntat anul trecut cu problema datoriilor la furnizorii de materiale sanitare, lipsa medicamentelor. Dacă nu se va face rectificare bugetară, situaţia se va repeta, iar cei care vor avea de suferit sunt pacienţii, care vor veni cu sacoşa de medicamente de acasă.

 

Numai 1% din medicamente sunt asigurate

La Spitalul Judeţean din Brăila, singura secţie care are asigurat necesarul de medicamente şi materiale sanitare este Unitatea de Primire Urgenţe, în restul secţiilor fiind asigurat numai 1-2% din necesarul de medicamente şi materiale. „De la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate banii vin strict pentru salarii şi o parte din utilităţi. Pentru medicamente, ce să mai fie? Zero! Iar asta se întâmplă de luni de zile, cam de la începutul anului”, a declarat managerul interimar al spitalului, dr . Ştefan Mihăilescu.

Funcţionăm pe datorie şi ne ­­­­ba­­zăm pe înţelegera şi încrederea furnizorilor.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă