Momârlanii din Valea Jiului au început distracţia. Petrecerile câmpeneşti, aşa numitele nedei, se ţin lanţ şi sunt prilej de bucurie şi de reîntâlnire pentru toată comunitatea.
Nedeile sunt organizate, din moşi-strămoşi, în jurul bisericilor şi sunt programate în aşa fel încât să nu coincidă cu o alta, a altei aşezări de momârlani.
La Biserica Sânonilor din Petroşani, care este cea mai veche din Valea Jiului, nedeia a avut loc în ziua a doua de Paşti. În Lunca Jiului, străjuită de bisericuţa din lemn, câzeva sute de localnici au întins mese bogate, încărcate cu bucate tradiţionale, chiar dacă vremea a fost mohorâtă şi răcoroasă. Dis -de-dimineaţă, bărbaţii s-au apucat de pregătit mâncarea, neapărat la foc de lemn, iar curtea bisericuţei s-a umplut de petrecăreţi. Momârlanii, îmbrăcaţi în straie populare sau de sărbătoare, şi-au invitat la petrecere rudele şi cunoştinţele apropiate, cărora le-au oferit ciorbă sau tocăniţă de oaie, varză călită şi păsat cu brânză, o mâncare specifică zonei. În ceaune de aramă, au pus porumb măcinat, unt şi brânză de oi. Bucatele au fost stropite din belşug cu ţuică şi vin, neapărat de casă. Dupa tradiţie, mâncarea este pregătită doar de bărbaţi, în timp ce femeile taie zarzavaturile sau spală vasele. În plus, în timp ce bucatele sfâ¬râie la foc mic, femeile merg la bi¬serică şi se roagă în această zi sfântă. „În primul rând, am săvârşit aici la biserică canonul Învierii, care se face a doua zi de Paşti şi apoi, după rugăciune, urmează nedeia, un obicei care se păstrează aici de ani, bun, nu neapărat pentru mâncarea care se serveşte, ci mai ales pentru întâlnirea şi bucuria de a fi împreună”, a spus părintele Marius Isai, parohia Livezeni II.
Mese în stil tradiţional
Nimeni nu se aşază la masă până cand mâncarea nu este binecuvântată de preot, un obicei păstrat cu sfinţenie în această zonă a ţării. De fapt, şi masa este pregătită cu dragoste creştinească şi oricine care are bunăvoinţă este bine venit. După această petrecere, invitaţii încep să petreacă, cântă la fluier, iar tinerii se prind la un loc cu bătrânii într-o învârtită tradiţională. Momârlanii spun că nedeia este „o zi de veselie” după un an de muncă, în care toate relele trebuie să fie date uitării.