» Inaugurat triumfalist de premierul Emil Boc, Programul "Prima Casa 2" este deocamdata functional doar pe jumatate. Sunt disponibile doar creditele pentru achizitia de locuinte vechi.
"Prima casa" a inceput oficial, insa romanii care vor sa-si construiasca o locuinta singuri sau in asociere cu mai multe familii mai trebuie sa astepte cel putin cateva saptamani. "Azi vor veni primele dosare pentru noul program, in special de la BRD. Suntem capabili sa gestionam cate 300 de dosare pe zi. Daca vom avea mai multe in primele doua zile, va asiguram ca dosarele nu se vor pierde. La un ritm de 200 de dosare primite zilnic, putem da solutiile la garantiile solicitate in termen de trei zile", a declarat ieri Aurel saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM. Deocamdata insa nu exista nici o diferenta intre vechea forma a "Primei Case" si forma actuala, in conditiile in care singurele tipuri de locuinte care pot fi accesate sunt cele vechi. "Pe 16 martie vom avea o intalnire cu Ministerul Finantelor si cu cei de la Oficiul de Cadastru.
Problema principala legata de constructia de locuinte este ca, spre deosebire de prima faza a programului, acum trebuie instituita ipoteca pe o constructie viitoare, situatie care nu este inca reglementata. In cazul asocierilor de persoane, este important sa gasim o modalitate de a gestiona riscurile in cazul in care una dintre persoane se retrage", spun reprezentantii FNGCIMM. Noua forma a Programului "Prima Casa" permite achizitionarea, dar si constructia de locuinte prin credit ipotecar cu garantia statului. In cazul cumpararii unui imobil, plafonul maxim garantat este de 60.000 euro, insa in cazul in care mai multe persoane se asociaza pentru a construi un imobil, suma maxima garantata urca la 75.000 euro de familie, iar avansul solicitat este de doar 5%. In programul guvernamental sunt active 21 de banci.
Alternative la "Prima Casa"
Mai multe banci locale au decis inca de la lansarea Programului "Prima Casa" sa lanseze produse care concureaza creditul garantat de stat. ING, Volksbank si Bancpost sunt doar trei nume. De mentionat ca ING nici macar nu s-a inscris in Programul "Prima Casa", insa are un produs denumit "Creditul de casa noua", cu o dobanda (6,9% pe an) foarte apropiata de cea a creditelor din "Prima Casa". Mai multe banci au scazut dobanzile la creditele in euro pentru locuinta de la inceputul anului. La BRD, de exemplu, dobanda a ajuns la 4,9% pe an, cu nici un punct procentual mai mare decat cea de la "Prima Casa". Marele dezavantaj al creditelor "alternative" este ca presupun un avans de minimum 15%, dar marele avantaj este ca pot fi accesate si de persoane care au mai detinut in proprietate o locuinta sau o parte dintr-un imobil.