31.5 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialMilioane de euro neincasate din concesiuni, la Galati

Milioane de euro neincasate din concesiuni, la Galati

» Curtea de Conturi a constatat pagube importante la Primaria si Consiliul Judetean Galati.

» Printre acestea se numara 48 milioane euro neincasate din concesiuni si inchirieri de terenuri si 2,2 milioane euro prin plata unor sporuri si drepturi salariale ilegale.

In timp ce indiferenta functio-narilor a pagubit bugetul Primariei Galati cu 200,6 milioane lei, adica 48,8 milioane euro, acesta fiind cuantumul unor concesiuni si inchirieri de terenuri ce au fost inregistrate in contabilitatea primariei, dar nu au fost urmarite in vederea incasarii, functionarii din a caror indiferenta s-a produs aceasta paguba si-au incasat linistiti salariile si sporurile.
In raportul Curtii de Conturi pe anul 2008 sunt mentionate prejudicii totale de 8,9 milioane lei, produse prin "plata unor prime si sporuri salariale conform contractelor colective de munca, dar care excedeaza prevederile legale". "Campionul" unor astfel de plati este Consiliul Judetean Galati, unde inspectorii de la Camera de Conturi Galati au constatat plata a 3.888.000 lei, ce reprezinta sporuri si alte drepturi salariale acordate functionarilor publici fara o baza legala. Spre exemplu, in mandatul 2004-2008, cand presedinte al CJ Galati era Eugen Durbaca, consilierul presedintelui CJ Galati avea un salariu lunar de 60 milioane de lei.

 

"Pe podium" este si Primaria municipiului Galati, unde au fost inregistrate pagube in valoare de totala de 1.409.000 lei, din care suma de 715.800 lei reprezinta plati salariale care exced prevederile legale, 693.600 lei constituie pagube aduse banului public prin achitarea unor cheltuieli stabilite de instantele judecatoresti, din care 527.900 lei reprezinta sume achitate de la bugetul Primariei Galati pentru nepunerea in executare a unor  hotarari judecatoresti, fara a se dispune masuri pentru stabilirea eventualelor raspunderi si recuperarea acestora de la cei vinovati. Este de notorietate exemplul de la Teatrul Muzical Galati, unde masurile abuzive ale directorului Florin Melinte au fost desfiintate de instantele judecatoresti, dar daunele in valoare totala de 4 miliarde lei vechi au fost platite de la bugetul municipalitatii, nu din salariul lui Melinte.

Tot la Primaria Galati, inspectorii au mai constatat plata ilegala a unor drepturi salariale in valoare totala de 165.700 lei, din care 158.200 lei reprezinta indemnizatii de conducere, iar 7.500 lei reprezinta diferente salariale acordate fara baza legala. Am solicitat un punct de vedere al Primariei Galati in legatura cu constatarile din raportul Curtii de Conturi, dar pana la inchiderea editiei nu ne-a fost oferita nici o explicatie.

Raport incomplet
Surprinzator, raportul Camerei de Conturi Galati nu face nici o referire la daunele de zeci de milioane de euro produse prin cele mai flagrante tepe date banului public la Directia pentru Protectia Copilului, unde directoarea Marinela Dobrea patrona achizitiile de hrana si imbracaminte pentru copiii asistati la care erau practicate comisioane de la 49 la 700%! Toate dosarele jafului de la DGASPC Galati au fost conexate in unul singur, aflat de un an in cercetarea procurorilor de la DNA Galati.

Cele mai citite

Manchester City pregătește o ofertă uriașă pentru Florian Wirtz!

Campioana Angliei ar putea oferi 150 de milioane de euro pentru mijlocașul de la Bayer Leverkusen. Manchester City ar fi interesată de transferul lui Florian...

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...

Postecoglou nu e supărat pe Drăgușin după eliminare!

Antrenorul lui Tottenham nu este supărat pe internaționalul român, după eliminarea rapidă. Radu Drăgușin, internaționalul român în vârstă de 22 de ani, a avut un...
Ultima oră
Pe aceeași temă