2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSomajul a trecut de 8%. Unde se va opri?

Somajul a trecut de 8%. Unde se va opri?

» Rata somajului a ajuns in ianuarie la 8,1%, maximul ultimilor sase ani, crescand cu 0,3% fata de luna precedenta, insa analistii pun cresterea pe seama efectului sezonier, resimtit, in special, in sectorul constructiilor.

Relevant e faptul ca, pe date ajustate sezonier, rata somajului inregistreaza prima stabilizare in ianuarie, cu cateva luni mai devreme decat se asteptau analistii, ceea ce ii face sa creada ca somajul va avea o evolutie mai buna decat estimarile si nu va atinge nivelul de 10%. Pe de alta parte, oamenii de afaceri se asteapta ca somajul sa urce la 10-12% in acest an, in special din cauza somajului mare din Spania, tara care a actionat in trecut ca o supapa pentru somajul romanesc. Ieri premierul Emil Boc a anuntat ca Guvernul va emite pana la sfarsitul lunii februarie un act normativ prin care firmele ce angajeaza someri vor beneficia de reduceri la plata contributiilor de asigurari sociale.

Evolutie fata de decembrie
Conform ANOFM, numarul somerilor a urcat cu circa 31.600 fata de luna decembrie, pana la aproape 741.000. Din numarul total, 459.000 sunt someri care primesc indemnizatie, iar 282.000 – fara indemnizatie.
Cele mai mari avansuri ale somajului s-au inregistrat in Dolj si Covasna – cu 1,1%, in Alba, Giurgiu si Caras-Severin – cu 0,9%, in Neamt si Teleorman – cu 0,8%, in Gorj si Olt – cu 0,7%. Doar in Vaslui somajul s-a redus, cu 0,6%.
La finele lunii ianuarie, cele mai inalte rate ale somajului se inregistrau in Mehedinti (14,5%), Vaslui (13,5%), Alba (13,4%), Teleorman (12,7%), Dolj (12,3%), Covasna, Ialomita (12,2%) si Galati (12%). La polul opus din punct de vedere al somajului se afla Bucuresti (2,4%), Ilfov (2,6%) si Timis (4,4%).

"In ianuarie cresterea somajului a fost mai mica decat ne asteptam si se datoreaza, in special, impactului sezonier.  De altfel, pe date ajustate sezonier, e pentru prima data cand somajul se stabilizeaza, dupa mai mult de un an de crestere continua, ceea ce e foarte bine. Ramane de vazut daca aplatizarea somajului va fi confirmata in lunile urmatoare si, astfel, evolutia somajului sa fie mai buna decat ne asteptam, adica somajul sa se situeze sub 10%. Se pare ca lucrurile in economia Romaniei se misca in directia buna", ne-a declarat Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania. Potrivit specialistilor, somajul sezonier provine din sectorul constructiilor si din industriile ale caror costuri de functionare pe timp de iarna nu sunt rentabile.

"Avem o problema cu legislatia muncii, care e foarte rigida. Nu s-au creat masuri de aparare a sectorului privat, astfel incat acesta sa poate mentine forta de munca cea mai competenta. In alte tari statul a asigurat trainingul din sectorul privat. Masurile propuse de Guvern, de stimulare a angajarii de someri, sunt mai degraba ofensive si nu vor avea efectul scontat. Mai bune ar fi niste masuri defensive, cum ar fi cea cu asigurarea trainingului de catre stat. Pe de alta parte, tinand cont de somajul asteptat din sectorul bugetar, ar trebui create masuri de reconversie a acestei forte de munca. Cred ca somajul va urca spre 10-12%, in conditiile in care cifra reala e mai mare decat cea raportata oficial. Problema e legata de somajul deja ridicat din Spania (19,5%), tara care altadata actiona ca o supapa pentru somajul autohton", spune Florin Pogonaru, presedintele AOAR.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă