2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFMI: Ajustati salariile pentru a stimula investitiile

FMI: Ajustati salariile pentru a stimula investitiile

Desi conferinta comuna de presa de ieri a misiunilor FMI si CE s-a desfasurat pe un ton optimist, printre randuri s-au putut intrezari si anumite semnale nu prea imbucuratoare. Astfel, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, a avertizat ca Romania nu-si poate permite cheltuieli cu un sector public de tip Mercedes, asa cum acestea s-au propagat in mod nesustenabil in ultimii 5 ani, ci limitate la unul de tip Dacia, pentru a face astfel loc investitiilor necesare asigurarii cresterii economice in anii viitori. "Daca as putea sa folosesc o analogie, in familia mea, de exemplu, daca as vrea sa cumpar un Mercedes ca sa ne plimbam, dar nu am bani decat de Dacia, atunci cumpar Dacia. Romania nu-si poate permite un sector public de tip Mercedes atata vreme cat are unul de tip Dacia", a spus Franks.

 

El s-a aratat increzator ca autoritatile vor actiona in sensul reducerii cheltuielilor de personal ca pondere in PIB, ceea ce va presupune si concedieri in acest an, pe langa masura inghetarii salariilor, insa mixul de masuri a fost lasat la latitudinea Guvernului.
Pe de alta parte, la finalul conferintei de presa, Franks a facut o declaratie-soc, cum ca numarul somerilor ar putea ajunge la un milion de persoane in prima jumatate a acestui an, de la circa 710.000 cat era la finele lunii noiembrie 2009, ceea ce ne conduce cu gandul ca o buna parte din noii someri ar putea proveni din sectorul public. Totusi, economistul-sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc, spune ca in 2010 e putin probabil sa vedem concedieri de la stat de ordinul cifrelor vehiculate in presa, de 100.000, ci mai reduse, iar astfel estimarea reprezentatului FMI poate fi considerata hazardata.

Franks considera ca este necesara o reducere cam cu 10% a facturii salariale, fie prin reducerea numarului de bugetari, fie prin scaderea salariilor. "In realitate, o combinatie intre cele doua este cea mai potrivita. Care va fi mixul exact ramane ca Guvernul sa decida", a afirmat Franks.
Printre vestile bune putem enumera faptul ca reprezentantul FMI se asteapta ca economia romaneasca sa revina pe crestere in primul trimestru al acestui an, iar pe intreg anul sa se inregistreze un avans al PIB de 1,3%. Intrebat daca nu cumva atitudinea restrictiva a FMI actioneaza ca o frana pentru revenirea economica, deoarece e de asteptat ca puterea de cumparare a populatiei sa se diminueze in continuare, Franks a precizat ca revenirea economica se va produce pe fondul cererii externe, prin exporturi, si nu pe fondul cererii interne. "Cel mai important lucru pentru noi este sa stabilizam economia si sistemul bancar, pentru a crea premisele revenirii interesului investitorilor", a aratat Franks.

3,3 miliarde euro de la FMI si CE, tot mai aproape
Cu toate ca din cauza crizei politice Romania a inregistrat anumite intarzieri in calendarul legilor bugetului, pensiilor si responsabilitatii fiscale, cele mai multe masuri asumate cu FMI si CE au fost indeplinite sau sunt in curs de implementare. Astfel, Romania ar putea primi 2,3 miliarde euro de la FMI la mijlocul lunii februarie si un miliard de euro de la Comisia Europeana, la jumatatea lunii martie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă