30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimaria Galati, in cautarea unei banci pentru investitii

Primaria Galati, in cautarea unei banci pentru investitii

» Dupa ce in aprilie 2009 incasarile din taxe erau cu 5% mai mari decat cele din aprilie 2008, falimentele si cresterea somajului au redus veniturile Primariei Galati la 84%.
» Primaria are nevoie de bani pentru eliminarea pierderilor imense din energia termica distribuita la blocuri, dar si pentru cumpararea de autobuze si troleibuze.

In conditiile in care 2010 a inceput sub semnul crizei, care a determinat scaderea veniturilor municipalitatii din taxe si impozite, Primaria Galati isi poate continua programele de investitii numai prin angajarea unor credite bancare. In 2009 Primaria Galati a incasat mai putini bani decat se estimase. Galatenii si-au platit impozitele in procent de 71,5%, iar persoanele juridice si-au achitat impozitele si taxele locale in procent de 87%. Daca in perioada aprilie-mai 2009 nivelul incasarilor primariei era cu 4-5% peste valoarea incasata in primele luni din 2008, in cea de a doua parte a anului nivelul incasarilor a scazut, cauzele regasindu-se in efectele crizei: mii de de firme au fost desfiintate sau falimentate, iar mii de galateni si-au pierdut locurile de munca.
Bugetul constituit din veniturile proprii ale Primariei Galati a fost realizat in proportie de 84%, bugetul total fiind realizat in procent de 94%. La inceput de an, Primaria Galati a primit cota din impozitul pe venit cu o intarziere de o saptamana si a reusit sa le plateasca profesorilor salariile pentru luna decembrie, dar este sub semnul unor mari incertitudini plata celui de al 13-lea salariu.
Vestile rele nu se opresc aici: "Am primit informatia ca in acest an nu mai sunt bani pentru reabilitarea conductelor de termoficare. Daca aceste lucrari nu se continua, anveloparea blocurilor este cu dus-intors", a precizat primarul Dumitru Nicolae.

Pierderi de pana
la 75% la distributia agentului termic
Dar daca reabilitarea termica a blocurilor ar mai putea fi amanata, lipsa fondurilor pune in pericol un alt program de investitii al primariei, care are ca obiectiv eliminarea pierderilor de pana la 75% inregistrate la distributia agentului termic, din cauza ca traseele de conducte sunt "ciuruite" de rugina.
Pe conductele dintre producatorul de agent termic, Electrocentrale SA si punctele termice ale distribuitorului de utilitati, Apaterm SA, pierderile sunt de 12%. Pe traseele dintre punctele termice si blocuri pierderile sunt de 34-42%. La acestea se adauga pierderile inregistrate la nivelul blocului, care sunt de 20%. In total, pierderile de energie termica reprezinta 66-74% din cantitatea furnizata si sunt suportate de galateni. Primaria are in derulare un program de investitii pentru schimbarea conductelor.
In 2008 s-au cheltuit 8 milioane, iar in 2009 alte 6 milioane, 50% din aceste fonduri fiind de la bugetul municipalitatii, iar 50% de la bugetul de stat. In conditiile in care finantarea de la Guvern a fost stopata, singura sansa de a continua reabilitarea conductelor ramane angajarea unui credit bancar.

Consecinte
Lupta Impotriva evaziunii
Municipalitatea mai are de continuat si un alt program de investitii, de achizitionare de autobuze si troleibuze pentru societatea Transurb SA, pentru ca transportul de persoane in Galati sa poata fi modernizat, in conditiile in care acum este realizat in mare masura de cele 800 de microbuze de transport in regim maxi-taxi, care inseamna haos in trafic, evaziune fiscala in procent de 97% si poluare. Societatea Transurb a si demarat procedurile pentru achizitionarea noilor autobuze si troleibuze, dar pentru a fi cumparate este nevoie si de bani. "Ma gandesc la un credit bancar in valoare totala de 10 milioane de euro, insa trebuie sa si gasesc bancile dispuse sa dea un astfel de credit", a adaugat primarul Dumitru Nicolae.

Cele mai citite

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...

Atenție șoferi: Obligația de a schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă odată cu scăderea temperaturilor și apariția zăpezii

Odată cu răcirea vremii și apariția zăpezii, poleiului sau a gheții, șoferii sunt avertizați că trebuie să își echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă