7 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialUn paznic din Ungheni, vedeta intelectualilor pentru Eurovision (Video)

Un paznic din Ungheni, vedeta intelectualilor pentru Eurovision (Video)

» Pavel Turcu, paznic la un supermarket din Ungheni, a devenit celebru dupa ce piesa pe care a inscris-o la Eurovision a starnit un manifest cultural al bloggerilor din Republica Moldova.

» Piesa "Imn Eurovision", inscrisa la preselectia competitiei din R. Moldova, a devenit hit pe youtube si cel mai discutat, injurat si ridicat in slavi subiect de pe site-urile moldovenesti.

"E o rusine! ne face tara de ras! nu e posibil ca un asemenea cantec sa ne reprezinte!" Asa suna multe dintre reactiile la "Imn Eurovision", o combinatie de muzica lautareasca si techno, pe versuri de genul "Ce lumini! Ce feierie! Cantece si bucurie/ Europa se aduna la un gand si-o voie buna".
"Sa inteleg eu ca in autobuzele interurbane se canta Franz Schubert?", raspunde regizorul Viorel Mardare intr-o emisiune de la postul moldovenesc Jurnal TV. Mardare e unul dintre zecile de bloggeri, intelectuali, profesori universitari sau jurnalisti care l-au transformat pe paznicul-lautar din Ungheni intr-un subiect mai fierbinte decat Vladimir Voronin: peste 80.000 de oameni l-au vazut pe youtube, toate blogurile scriu despre el, se planuiesc flashmob-uri, se fac filmulete de sustinere si glume in stilul celor despre Chuck Norris: "Pana la Pavel Turcu, putini stiau unde se afla Republica Moldova. Acum toti invata la geografie ca Europa e continentul unde este situat Ungheniul".

Pavel Turcu, superstar
Totul a inceput in gluma, cu un grup de sustinere pe site-ul de socializare Facebook. Observand reactiile "talibane" ale moldovenilor speriati ca se vor face de ras in Europa, Viorel Mardare si specialistul in comunicare Ion Grosu au hotarat sa-l sustina cu toata seriozitatea pe Turcu. Scopul? Sa castige finala Eurovision de la Oslo. De ce? Pentru ca nu o piesa trimisa la Eurovision reprezinta tara. In schimb, Pavel Turcu ilustreaza foarte bine ideea Eurovisionului (poveste si spectacol, fara mare legatura cu calitatea muzicala a pieselor) si ar putea sa promoveze neconventional Moldova, fara sa aiba pretentia ca o reprezinta. Iar povestea lui Turcu e o istorie arhetipala, ca aceea a Cenusaresei, spune Ion Grosu.

"Cenusareasa din Ungheni"
Pavel Turcu a inceput sa studieze muzica in clasa a VII-a: canta la trompeta. Apoi, a mers la un colegiu de meserii sa invete sa fie lemnar, dar a continuat sa cante la nunti si cumetrii. Acum locuieste, impreuna cu sotia si cei doi copii, intr-un bloc de nefamilisti din Ungheni si lucreaza ca paznic la un supermarket. In urma cu cinci ani a inceput sa compuna cantece. Dupa ce a vazut ce succes a avut formatia Zdob si Zdub la Eurovision, s-a hotarat sa participe si el. I-a luat cinci minute sa scrie textul si i-a platit 200 de euro unui muzicant din Ungheni sa-i faca inregistrarea.
Astfel de povesti au si alte produse de succes ale muzicii moldovenesti. Pavel Stratan si-a facut debutul muzical vanzandu-si in piata piesele inregistrate prost, pe casete semnate cu numarul de telefon si mesajul "Hai sa fim prieteni".

"Puterea si prostia bloggerilor"

Sustinatorii lui Pavel Turcu spun ca acesta se remarca prin sinceritatea piesei, in contrast cu melodiile care isi mascheaza goliciunea prin ritmuri copiate de la MTV si inregistrate profesional.
Dar mai mult de jumatate din comentariile la piesa sunt negative. Tudor Darie, directorul companiei care detine portalul de stiri Unimedia, spune ca "daca nu luam in calcul protestele din 7 aprilie 2009, este pentru prima data cand blogosfera a fost atat de organizata. si-a demonstrat puterea. Dar si prostia…".
Muzicologul Valentin Boghean parea ca mai are putin si plange la o emisiune de la Jurnal TV: "Avem atatia artisti talentati! Nu e posibil ca un astfel de cantec sa ne reprezinte!". Compozitorul Horia Moculescu remarca: "Nu cumva este un raspuns al concetatenilor nostri la halul in care, doi ani la rand, piese moldovenesti foarte bune in clasamente au fost masacrate? Nu ma mai mira absolut nimic! Dupa ce Finlanda, in urma cu trei ani, a castigat cu o piesa hard-rock (foarte proasta), o piesa ca aceasta, care nu e altceva decat un cuplet muzical pentru un teatru de revista (de provincie), poate reprezenta Moldova. Ar fi culmea ca paznicul basarabean sa fie mai hazos decat cele 15 cantece din finala «tarii-mama»!".

Manifestul cultural "Pavel Turcu"

Cu toate acestea, miza campaniei pentru Turcu nu e una muzicala, ci confruntarea cu complexele moldovenilor: "Oare cum ne vad strainii? Sa facem o figura frumoasa! Sa nu ne vada saracia, ci fetele frumoase". Scriitorul Vasile Ernu scrie pe blogul sau ca "mica isterie din jurul lui Turcu readuce in discutie o tema veche: mai exista cultura de masa si cultura elitista? Este o simpla iluzie. Care este instanta care decide ce este cultura si ce nu este cultura?". O pseudomanea simpatica a ajuns sa provoace reinterpretarea a ceea ce inseamna "imaginea tarii", "reprezentantii tarii", "identificarea cu cineva", talent, cultura si acceptare de sine. Concluzia suna a manifest existentialist: "Doar eu ma reprezint". Astfel s-a ajuns la un paradox: "intelectualii" ii fac campanie lui Pavel Turcu, iar "oamenii de rand" striga ca vor sa-i reprezinte cineva din "cultura inalta".
Piesa are peste 80.000 de vizualizari pe Youtube, peste 800 de fani pe Facebook si cateva zeci de sustinatori foarte activi pe bloguri. Sunt sanse mari insa ca melodia lui Turcu, mai populara decat toate celelalte 87 la un loc, sa nu treaca nici macar de preselectia Eurovision Moldova. Totusi, spune Ion Grosu, "daca se va intampla o minune si juriul va putea trece peste complexe si prejudecati, Pavel Turcu va merge la Oslo si va castiga".

» Melodia "Imn Eurovision" a lui Pavel Turcu poate fi ascultata la adresa http://sp2.ro/eurovizion.

Cele mai citite

Numărul virozelor, în creștere. INSP anunță peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în săptămâna 11-17 noiembrie

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a raportat peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în perioada 11-17 noiembrie, înregistrând o creştere semnificativă de...

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...

Alertă de avalanșe pe Valea Prahovei: Salvamontiștii avertizează asupra riscurilor

Salvamontiștii din Prahova atrag atenția asupra riscului ridicat de avalanșe în zona montană, ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele zile și a vântului...
Ultima oră
Pe aceeași temă