5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCinteza (BNR): Sistemul bancar nu a trecut de ce-i mai rau

Cinteza (BNR): Sistemul bancar nu a trecut de ce-i mai rau

La finalul lunii septembrie sistemul bancar a inregistrat un profit de 680 milioane lei, datorat exclusiv deducerii unor provizioane de 2,4 miliarde lei, ca efect al ajustarii acestora cu 25% din valoarea garantiilor aferente creditelor neperformante, potrivit lui Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR. De asemenea, o contributie importanta la evitarea pierderilor au avut-o si imprumuturile acordate statului, de pe urma carora bancile au obtinut pe primele zece luni un profit de circa 800 milioane lei, aferent aplicarii marjei de circa 1,5% peste dobanda de politica monetara. Cu toate acestea, bancile nu au trecut inca de ce e mai rau, primul semestru din 2010 urmand a fi hotarator pentru sistemul bancar, spune oficialul BNR, ale carui previziuni sunt intarite si de o serie de analisti bancari.

"Suma dedusa, adica neprovizionata, a fost in septembrie de 2,4 miliarde lei. Adica diferenta dintre expunerea ajustata si cea neajustata, cea anterioara modificarii de regulament, a fost mai mare decat profitul obtinut de bancile comerciale", a spus Cinteza. El a aratat ca modificarea regulamentului BNR prin acceptarea ajustarii expunerii cu 25% din valoarea garantiei reprezinta cea mai importanta schimbare legislativa din acest an pe sistemul bancar.
La finalul primelor noua luni, valoarea creditelor neperformante a urcat la 27,24 miliarde lei, reprezentand 14,2% din totalul creditelor, potrivit datelor BNR. In acest sens, valoarea provizioanelor constituite de banci a ajuns la 12,9 miliarde lei, in crestere cu 5,3 miliarde lei fata de nivelul din decembrie 2008.

Primul semestru din 2010, hotarator pentru sistemul bancar
Cinteza crede ca sistemul bancar nu a trecut de "ce-i mai rau", anticipand ca in 2010 s-ar putea inrautati si mai mult gradul de neperformanta. "Personal, cred ca 2010 va fi mai greu decat 2009 si primele sase luni de anul viitor vor fi hotaratoare pentru sistemul bancar din Romania. Norocul nostru ca avem o solvabilitate ridicata, de 13,7%, dar aceasta ne arata si o capacitate limitata de a face profit", a spus Cinteza. Recent, o analiza a UniCredit indica faptul ca varful creditelor neperformante va fi atins in 2010, cand e posibil sa se apropie de 17,5%. De asemenea, de luni bune analistii ING estimeaza ca gradul de neperformanta in sistemul bancar va depasi 15%, daca nu in acest an, cu siguranta anul viitor, cand e de asteptat ca somajul sa se accentueze pana la 10,5%.

 

"In 2010 sunt asteptate disponibilizari si din sectorul de stat, ca o masura ce ar putea fi necesara pentru incadrarea in tintele de deficit bugetar, iar pe acest fond nivelul creditelor neperformante sa continue sa creasca, ajungand la peste 15%", a explicat Vlad Muscalu, economist al ING Bank Romania.
Tot de luni bune, Matei Paun, managing partner la BAC Investment, avertizeaza ca bancile inca nu au raportat pierderile reale, iar pentru cosmetizarea profitabilitatii anumite banci au exportat credite neperformante de sute de milioane de euro. "De mult spun ca bancile nu si-au facut curatenie in propria ograda, n-au afisat pierderile reale. Cred ca nivelul real al creditelor neperformante este de doua-trei ori mai mare peste cel raportat", e de parere Paun.

Cu o prudenta mai mare, profitul bancilor ar fi bubuit
"In ultimul an marja bancilor nu a scazut, e chiar sanatoasa, dar a scazut profitabilitatea. Degeaba au avut bancile o marja ridicata daca au aruncat cu credite in stanga si in dreapta. Daca pe langa aceasta marja bancile ar fi practicat o politica mai conservatoare, ar fi bubuit cu profitul. Pe de alta parte, o marja mare semnaleaza ca sistemul nu e competitiv si asta ar trebui sa ingrijoreze BNR", afirma Paun.

Cele mai citite

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...

Rețea de trafic de migranți, arme și documente falsificate, destructurată într-o amplă operațiune europeană condusă de Germania

Acțiunea a fost rezultatul cooperării între mai multe țări europene, fiind sprijinită de Europol și Eurojust O operațiune amplă desfășurată la nivelul Uniunii Europene, coordonată...

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...
Ultima oră
Pe aceeași temă