» CNLR a incredintat doua contracte de consultanta unei firme care are sediul exact in blocul in care locuieste unul dintre directori.
» Societatea respectiva a fost infiintata cu doar cateva saptamani inainte de a castiga contractele.
SC Isoqual Consult SRL, firma care a primit fara licitatie cele doua contracte de consultanta de la Loteria Romana, a fost infiintata imediat dupa ce Remus Lazareanu, fost consilier de evaluare-examinare al ministrului Vasile Blaga, a fost numit, prin ordin al presedintelui Loteriei, in functia de sef al Departamentului Logistica, Administrativ – Serviciul Achizitii. Remus Lazareanu a fost angajat in cadrul companiei in primavara acestui an, pe post de econ omist principal. Dupa cateva saptamani, presedintele Loteriei, Gheorghe Benea, a emis Ordinul 1186 din 15 mai 2009, prin care l-a desemnat pe Lazareanu sef la Achizitii, decizie aprobata ulterior si de Consiliul de Administratie. Tot in aceeasi perioada, cei doi actionari ai SC Isoqual Consult SRL, Dan Dihori si Gabriela-Catalina Oprea, faceau demersurile necesare inscrierii firmei lor in Registrul Comertului. Potrivit informatiilor de la RECOM, contractul de comodat pentru sediul firmei a fost incheiat pe data de 25 mai 2009, iar Codul Unic de Inregistrare (CUI) al firmei a fost eliberat pe 23 iunie 2009. Pe 20 iulie 2009, firma de consultanta primea primul contract de la Loterie, in valoare de 12.600 de euro. Cu alte cuvinte, o firma fara nici un angajat si cu experienta nesemnificativa in domeniu a primit de la Loteria Romana "o pleasca" de 53.093 lei pentru a presta "servicii de consultanta pentru evaluarea si diagnoza CNLR, precum si prezentarea masurilor eficiente necesare pentru imbunatatirea activitatii companiei". Practic, Isoqual trebuia sa faca propuneri pentru a eficientiza activitatea Loteriei Romane.
Un nou contract pentru Isoqual Consult
Pentru acordarea celui de-al doilea contract, conducerea Loteriei nu s-a mai grabit si a lansat o cerere de oferte. Potrivit OUG nr. 34/2006, privind achizitiile publice, "autoritatea contractanta are dreptul de a achizitiona direct produse, servicii sau lucrari, in masura in care valoarea achizitiei nu depaseste echivalentul in lei a 15.000 de euro". Pe langa SC Isoqual Consult SRL – firma din blocul sefului de la achizitii –, au mai participat SC Management Consulting System SRL si SC Slik Media Impact SRL. In mod curios, cele doua societati concurente au licitat o suma identica – 15.000 de euro. Asta, in contextul in care, potrivit legii, ele trebuiau sa propuna o suma mai mica de 15.000 de euro, daca vroiau sa aiba sanse reale de a castiga contractul. SC Isoqual Consult a ofertat 14.800 de euro, iar reprezentantii Loteriei Romane i-au atribuit lucrarea, deoarece, logic, a cerut cel mai mic pret. Contractul a fost semnat pe 21 septembrie 2009 si are ca obiect "prestarea de servicii de asistenta tehnica in proiectarea activitatilor CNLR, in scopul eliminarii disfunctionalitatilor". Practic, obiectul celui de-al doilea contract este apropiat de cel din primul, astfel incat se poate specula ca, de fapt, Loteria a vrut de la bun inceput "sa sparga" un contract de aproape 30.000 euro in doua contracte, tocmai pentru a evita organizarea unei licitatii.
Lazareanu: "Am locuit acolo, dar nu-i cunosc pe actionarii firmei"
Dupa ce a fost numit sef la Achizitii in luna mai a acestui an, Lazareanu si-a postat pe site-ul institutiei CV-ul. Lazareanu a precizat in acest document ca locuieste in sectorul 3 al Capitalei, intr-un bloc de pe Bulevardul Nicolae Grigorescu. Firma SC Isoqual Consult SRL are sediul la aceeasi adresa, doar ca la un alt numar de apartament – 36. Apartamentul 36 e situat la etajul 3, iar apartamentul 32 – unde se afla domiciliul directorului de la Achizitii – e situat la etajul 2, chiar dedesubt. Zilele trecute am fost la adresa firmei Isoqual Consult, dar nu ne-a raspuns nimeni. In schimb, la apartamentul familiei Lazareanu am gasit-o pe mama sefului de la Achizitii, care ne-a spus ca fiul ei s-a mutat intre timp intr-o alta locuinta.
Intrebat cum comenteaza modul in care au fost atribuite cele doua contracte si faptul ca sediul firmei castigatoare este in acelasi bloc in care a locuit si el, Lazareanu ne-a declarat: "Atribuirea contractelor este absolut legala. CPV-urile (cod al obiectului de activitate – n.r.) celor doua contracte sunt diferite, asa ca nu pot fi acuzat ca nu am organizat licitatie. Da, am locuit in acel bloc, in apartamentul parintilor mei, dar intre timp m-am mutat". El a adaugat ca nu-i cunoaste pe actionarii firmei. "N-am nici o tangenta cu aceasta firma. Sincer, nu ma cunosc personal cu cei doi actionari ai firmei. E o simpla intamplare ca aceasta firma are sediul in blocul in care am locuit si eu, e o pura coincidenta."
Dan Dihori, directorul general al firmei SC Isoqual Consult SRL, a declarat pentru Romania libera ca, intr-adevar, a locuit in apartamentul de pe Bulevardul Nicolae Grigorescu – unde este si sediul social al firmei –, dar acum acolo stau doar parintii sai. Dan Dihori il contrazice pe Lazareanu: "Da, ma cunosc cu domnul Lazareanu. Nu mai locuiesc demult in acel bloc, dar cu domnul Lazareanu ma stiu asa… nu stiu daca am schimbat vreo 50 de cuvinte". "Contractele le-am obtinut pentru ca eu am depus cele mai bune oferte de pret. Firma e nou-infiintata, nu are nici un angajat, dar eu am experienta in domeniu din 1995. De cele doua contracte ma ocup impreuna cu niste amici, pe care ii platesc pe contracte de colaborare."
Scandaluri marca Loteria Nationala
Loteria Nationala a fost in ultimul timp in mijlocul unor scandaluri rasunatoare. Presa a relatat ca Gheorghe Benea, actualul presedinte al Loteriei Romane, a avizat in iunie 2009 unul dintre cele mai paguboase contracte de achizitii pentru companie. Loteria a platit anticipat 6 milioane de euro firmei Form Trade SRL pentru achizitia a aproape 600.000 de cartele telefonice Pelegrin. Cu o astfel de cartela se poate suna mai ieftin din reteaua Romtelecom in strainatate. Problema e ca vanzarea acestora merge foarte prost, din cauza ofertelor mai bune existente deja pe piata. Un alt scandal este cel legat chiar de numirea in functie a lui Gheorghe Benea, fost candidat PDL pentru alegerile parlamentare de anul trecut. Pentru a-l putea numi in acest post, fostul ministru de Finante Gheorghe Pogea a demis-o din functie pe Liliana Minca, in contextul in care aceasta mai avea contract de mandat inca un an. Deoarece nu a reusit sa-i impute nici o greseala pentru a o putea da afara, Loteria Nationala a fost obligata sa-i achite anticipat leafa lui Minca pe un an, cu tot cu sporuri si prima de performanta, in suma de aproximativ 121.000 de lei.