18.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialManageri straini pedepsiti pentru munca la negru

Manageri straini pedepsiti pentru munca la negru

» Expatii care ocupa functii de conducere in filialele din Romania ale marilor companii straine nu indeplinesc cerintele legislatiei romanesti.

» Kees de Ruiter, directorul general al santierului Naval Damen, si adjunctul acestuia, Rinus Brugge, au fost amendati de ITM Galati pentru ca munceau fara forme legale.

Galatiul a devenit un centru industrial cosmopolit, dupa ce principalele activitati economice din oras au fost preluate de doua mari companii multinationale: combinatul siderurgic Sidex a devenit o componenta a  trustului ArcelorMittal, iar santierul naval a devenit unul dintre cele 42 de santiere navale detinute in lume de grupul olandez Damen Shipyards Group. Ambele multinationale isi conduc afacerile prin "manageri de import", oameni de incredere pentru indeplinirea obiectivelor  economice ale companiei. Dar, conform legislatiei romanesti, managerii respectivi sunt de fapt "muncitori straini" si trebuie sa se conformeze unor proceduri birocratice: trebuie sa obtina o viza de lunga sedere pentru angajare in munca, sa obtina de la Ministerul Muncii permisul de munca ce are o valabilitate de 12 luni, iar la 10 zile dupa obtinerea permisului sa incheie cu societatea comerciala un contract individual de munca.

 

Numarul permiselor de munca este limitat, in 2009 Ministerul Muncii eliberand numai 8.000 de autorizatii de munca pentru straini. Simpla existenta a unor proceduri birocratice si baremuri prohibitive duce si la incalcari ale legii, pentru ca sub presiunea operatiunilor stringente in administrarea afacerilor, marile companii nu sunt intotdeauna preocupate de "maruntisurile" birocratice. Asa s-a ajuns in situatia ca directorul general al santierului Naval Damen si adjunctul acestuia sa fie amendati pentru ca muncesc "la negru". La inceputul anului, boardul Damen Shipyards a hotarat numirea in functia de director general al santierului Naval Damen Galati a olandezului Kees de Ruiter, in locul lui Gelu Stan, ce conducea santierul de cativa ani. Director adjunct a fost numit tot un membru al staff-ului olandez, Rinus Brugge. Preocupati de administrarea santierului, cei doi au uitat ca nu au forme legale de munca, iar subordonatilor de la Resurse Umane probabil ca nici nu le-a trecut prin minte sa isi avertizeze sefii ca muncesc "la negru".

 

Asa ca la un control de rutina al Inspectoratului Teritorial de Munca Galati, cei doi manageri olandezi au fost amendati ca orice individ care pleaca la munca in strainatate, incercand sa castige un ban ca zilier. "Inspectorii au constatat ca respectivii directori olandezi nu aveau actele cerute de legislatia romana la angajare si au aplicat amenzi in valoare de 3.000 de lei. Daca erau detasati, compania trebuia sa inainteze o notificare catre ITM, pentru a ne comunica acest fapt. Dar in acest caz, ei nu au avut ce explicatii sa ne ofere", a declarat inspectorul sef al ITM Galati, Ionel Petrea.

Santierul Naval Damen nu este la prima aventura de acest gen, in 2008 fiind amendat de ITM cu 66.000 lei, dupa ce inspectorii au descoperit ca in santier lucrau "la negru" 44 de navalisti adusi din Ucraina. Cei aproximativ 20 de indieni care fac parte din echipa manageriala de la combinatul ArcelorMittal au avut si ei "probleme" cu legislatia muncii, dar nu a fost vorba de incalcari ale legii. Nemultumiti de faptul ca trebuie sa faca prea multe drumuri la Bucuresti pentru fiecare prelungire a permisului de munca, indienii au cerut, in mod repetat, Ministerului Muncii sa modifice legislatia, pentru ca avizele sa fie valabile pentru o perioada mai indelungata.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă