5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFMI vine saptamana viitoare in Romania, pentru a doua evaluare

FMI vine saptamana viitoare in Romania, pentru a doua evaluare

Este de asteptat ca deficitul bugetar sa se adanceasca atat de mult pe final de an, incat FMI ar putea veni in Romania pentru evaluarea si virarea urmatoarei transe cat mai repede cu putinta, desi un nou guvern intarzie sa se formeze.

O delegatie a Fondului Monetar International (FMI) va veni la Bucuresti, cel mai probabil saptamana viitoare, pentru a realiza a doua evaluare a acordului stand by cu Romania, potrivit Mediafax, care citeaza surse oficiale din institutia internationala si din Executiv. si reprezentanti ai Bancii Mondiale au confirmat ca o delegatie a institutiei va veni la Bucuresti, desi anuntasera la inceputul acestei saptamani ca vizita de evaluare a fost amanata pana la formarea noului guvern.
"Este o chestiune de cateva zile. Oficialii FMI vor transmite un raspuns final in cursul zilei de vineri (n.r. – astazi). Evaluarea va viza toate conditionalitatile stabilite pentru 30 septembrie, dar aprobarea raportului va avea in vedere si modificarile de legislatie care au ca termen 30 octombrie", au afirmat sursele citate.

Si premierul Emil Boc a anuntat ieri ca autoritatile romane au cerut Fondului Monetar International si Bancii Mondiale sa trimita o misiune de evaluare in Romania, iar primele reactii indica faptul ca expertii celor doua institutii financiare ar putea veni in maximum doua saptamani. "Am transmis o solicitare catre Fondul Monetar International si Banca Mondiala, pentru a veni in Romania in misiune de evaluare, iar primele reactii indica faptul ca sunt sanse ca delegatia sa vina in urmatoarele doua saptamani, deci mai repede decat s-ar astepta", a spus Boc.

Demersuri pe langa FMI
De asemenea, miercuri seara, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat la postul public de televiziune ca face toate demersurile necesare ca o delegatie a FMI sa vina la Bucuresti pentru a doua evaluare, in ciuda faptului ca formarea unui nou guvern intarzie. Basescu afirma ca intarzierea banilor de la FMI ar putea pune in pericol salariile si pensiile din decembrie. Miza principala o reprezinta virarea celei de-a treia transe de la FMI, de 1,5 miliarde euro, in luna decembrie, ea fiind conditionata de concluziile celei de-a doua evaluari. Jumatate din acesta transa are ca destinatie finantarea deficitului bugetar.
Guvernul si FMI au convenit in luna august asupra unui deficit de 7,3% din PIB in acest an, fata de tinta de 4,6% stabilita la momentul incheierii acordului stand by, in luna martie. Pe fondul acestei inrautatiri, FMI a acceptat ca jumatate din transele a doua (de 1,9 miliarde euro) si a treia (de 1,5 miliarde euro) sa intre in contul Finantelor pentru a face fata finantarii deficitului bugetar.

Nevoie urgenta de 5 miliarde euro
In urma cu cateva zile, premierul desemnat Lucian Croitoru avertiza ca intreruperea acordului cu FMI sau intarzierea acestuia ar putea afecta stabilitatea financiara a Romaniei, care are nevoie urgenta de 3,5 miliarde euro pana la finele anului. Cel mai probabil, Croitoru facea referire la a treia transa de la FMI (1,5 miliarde euro), la cea de-a doua transa de la Comisia Europeana (un miliard euro) si la emisiunea de eurobonduri (intre 0,5 si 1,5 miliarde euro).
Totusi, analistii atrag atentia ca nevoile de finantare a deficitului public pe final de an sunt mult mai mari, de circa 5 miliarde euro. "Pe langa banii de la FMI, de la CE si din eurobonduri – circa 3 miliarde euro –, statul are nevoie de inca doua miliarde euro. Noi estimam un deficit in jur de 12 miliarde lei in ultimul trimestru, cu riscuri ca acesta sa fie mai mare, in vreme ce imprumuturile scadente in aceasta perioada sunt de inca vreo 9 miliarde lei. In total vorbim de aproximativ 5 miliarde euro, cu mult peste suma de care vorbea premierul desemnat", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat saptamana trecuta ca Fondul nu anticipeaza o intrerupere a acordului cu Romania si ca o misiune a institutiei va veni la Bucuresti imediat ce noul cabinet va fi format. A doua evaluare a acordului era initial programata pentru sfarsitul lunii octombrie sau inceputul lunii noiembrie.

Cele mai citite

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...

Alertă de avalanșe pe Valea Prahovei: Salvamontiștii avertizează asupra riscurilor

Salvamontiștii din Prahova atrag atenția asupra riscului ridicat de avalanșe în zona montană, ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele zile și a vântului...
Ultima oră
Pe aceeași temă