18.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialBugetari de lux la Galati

Bugetari de lux la Galati

» Directorilor Teatrului "Fani Tardini" si Teatrului "Gulliver" li s-au dat "spor de solicitare nervoasa" si "spor de conditii grele".

» Astfel, ei sunt la fel de bine platiti ca directorul Teatrului "Leonard", cu 6.489 lei pe luna.

» Cu tot cu sporuri, salariile acestora sunt mai mari decat cele ale presedintelui Curtii Constitutionale sau Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Daca un actor tanar castiga doar 800 de lei, iar un actor cu experienta incaseaza pana la 1.200 sau 1.400 de lei, un director de teatru casiga de la 4,6 la 8 ori mai mult, pentru ca lucreaza in "conditii grele" si resimte o puternica "solicitare nervoasa" (?!). Consilierii municipali din Galati au aprobat majorarea salariilor brute ale directorilor celor trei teatre din Galati la 6.489 lei, un salariu care este mai mare decat salariile presedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Curtii Constitutionale. Explicatia primarului Galatiului, Dumitru Nicolae, este ca s-a facut o "nivelare" a salariilor directorilor, dupa ce a fost stabilit acest nivel al salariului brut pentru directorul Teatrului Muzical "Nae Leonard", Florin Melinte. In martie, Melinte fusese destituit prin sentinta Tribunalului Bucuresti, pentru ca fusese numit in functie ilegal. Din cauza deciziilor sale abuzive, municipalitatea a pierdut patru miliarde platite ca daune salariatilor care au castigat procesele in instanta.

 Totusi, in august, a fost convocata o sedinta "de indata" a Consiliului Municipal si, in mare taina, consilierii au votat readucerea lui Melinte la conducerea teatrului si acordarea salariului de 6.489 lei. In sedinta de pe 24 septembrie, consilierii au aprobat prelungirea contractului de management al directorului Teatrului Dramatic "Fani Tardini", Vlad Vasiliu, si majorarea salariului sau, ca sa ajunga la "nivelul lui Melinte".

Sporuri pe banda rulanta
Interesant este faptul ca salariul de incadrare al directorului Vlad Vasiliu este de 3,5 ori mai mic decat brutul, adica numai 1.820 lei. Restul sunt sporuri: indemnizatia de conducere 50% – 910 lei; sporul de vechime 25% – 683 de lei; sporul de fidelitate 15% – 471 lei; sporul de suprasolicitare nervoasa 35% – 956 lei; sporul de conditii grele 15% – 410 lei. La totalul de 5.250 lei a fost aplicata o majorare de 23,6%, ca sa ajunga la 6.489 lei. S-a intamplat la fel si cu salariul directorului de la Teatrul de Papusi "Gulliver", Stelian Stancu. Acelasi salariu de incadrare, 1.820 lei, si cam aceleasi sporuri, plus "sporul de doctor": salariul de merit 15% – 273 de lei; sporul de vechime 25% – 523 lei; sporul de fidelitate 15% – 341 lei; spor de suprasolicitare nervoasa 30% – 628 lei; spor doctor 15% – 314 lei; sporul conditii grele 15% – 314 lei.

 

La acest total al salariului de incadrare si sporurilor, de 4.186 lei, se adauga majorarea maxima permisa de 55%, si de la 2.303 lei se ajunge la acelasi brut de 6.489 lei. Daca sporul de vechime si indemnizatia de conducere isi au justificarea, celelalte trei sporuri ciudate pentru un director de teatru, de "fidelitate", "solicitare nervoasa" si "conditii grele", i-au adus directorului de la Teatrul Dramatic in plus suma de 1.837 lei, iar directorului Teatrului de Papusi – 1.870 lei. Intrebat de ce nu sunt folosite sutele de mii de lei pentru majorarea salariilor ridicol de mici ale actorilor din teatrele galatene, primarul Nicolae a spus ca "directorul trebuie sa le mareasca".

"Si ce daca-i criza?"
Vadit incomodat de subiect, Dumitru Nicolae a intrebat retoric: "si daca-i criza trebuie sa ia toata lumea un leu, ca e criza?". Primarul a conchis ca din moment ce asa a hotarat Comisia de Cultura a Consiliului Municipal, majorarea e OK: "Asa au hotarat cei din Comisia de Cultura, asa facem. Ca-i mult, ca-i putin, asta e. Daca au votat jumatate plus 1, inseamna ca-i de bine". Primarul Nicolae a refuzat sa raspunda la intrebarea de ce i se da unui director de teatru "spor de solicitare nervoasa", "spor de fidelitate" sau "spor de conditii grele".

Cele mai citite

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...
Ultima oră
Pe aceeași temă