17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialSistemele de irigatii din Galati, scoase la mezat

Sistemele de irigatii din Galati, scoase la mezat

» Finantele publice din Galati au scos la licitatie componentele sistemului de irigatii Sendreni-Branistea-Vames, care deservesc zeci de mii de hectare.
» Dupa ce in 2006 au fost scoase la vanzare garile, acum, in plina criza, statul vinde si… toaletele agricultorilor.

In judetul Galati s-a ajuns in situatia ca statul sa desfiinteze inca o parte a sistemului de irigatii. Pentru recuperarea unor datorii, Directia Finantelor Publice Galati executa silit bunurile a trei Organizatii ale Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) falimentare, din localitatile Sendreni, Branistea si Vames. Prin vinzarea la licitatie a componentelor sistemelor de irigatii din cele trei localitati, aliniate pe malul stang al Siretului, la nord de Galati, este scos la mezat sistemul de irigare a unei suprafete compacte de cateva zeci de mii de hectare. In lipsa irigatiilor, zona va deveni probabil un pol al secetei. Ipoteza ca la licitatiile organizate de DGFPCFS Galati se va prezenta un investitor interesat de agricultura si care va cumpara toate activele este un scenariu naiv. Din activele OUAI Vames, Finantele Publice scot la vanzare, pe langa o puzderie de electropompe si electromotoare, 22.972 de metri, adica 23 km de "retea conducte ingropate".

 

Pretul de incepere a licitatiei este de 365.570 lei. Pretul unitar a unui metru de conducta subterana este de 15,9 lei, o bagatela, dar, cu siguranta, pretul "dezgroparii" celor 22 km de conducta va fi foarte costisitor. De la OUAI Sendreni, pe langa echipamente, au mai fost scoase la vanzare doua statii de pompare, SPP 1, pentru care licitatia incepe de la 16.920 lei, si SPP 2, al carui pret pleaca de la 70.095 lei, iar de la OUAI Branistea, este scoasa la vanzare cladirea SPP 55, de la 7.997 lei. Macar, in aceste trei cazuri, distrugerea sistemului de irigatii se face transparent, cu organizarea unor licitatii publice.

Statul vinde veceurile agricultorilor
Interesant este ca in respectarea minutioasa a prevederilor legii, dar si pentru a scoate bani din piatra seaca la vremuri de criza, sunt scoase la licitatie si doua veceuri. Sunt veceuri "de camp", iar costa. Veceul OUAI Sendreni costa 95 de lei, dar veceul de la OUAI Branistea pare mai "dotat", pentru ca licitatia incepe de la 237 lei. Statul face "oferte" la care, probabil, investitorii imobiliari inca nu s-au gandit. In lista echipamentelor scoase la vanzare prin licitatie de Finantele Publice Galati se afla si doua masini interesante: "masina de cusut nasturi", la 1.400 lei, si "masina de cusut butoniere", la 2.350 lei, care sugereaza intrarea in faliment a unei firme de confectii textile. In lista "mijloacelor fixe" scoase la vanzare, fara licitatie, se mai afla sapte carute, al caror pret fix este de 45 lei/caruta.

Scoaterea la vanzare a sistemulor de irigatii din Sendreni, Branistea si Vames aminteste de cazul executarii silite a Regionalei CFR Galati, din toamna anului 2006, cand DGFPCFS Galati s-a vazut pusa in situatia de a scoate la vanzare 14 gari. La prima licitatie a fost vanduta numai Gara Docaneasa (Vaslui). Cumparatoarea, Genovica Aron, din Barlad, a dat pe Gara Docaneasa 220.000 lei. "Am o familie mare si vreau sa mosteneasca o gara", a declarat aceasta.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă