17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialJumatate din scolile galatene nu au autorizatie

Jumatate din scolile galatene nu au autorizatie

Aproape jumatate din gradinitele, scolile si liceele galatene nu au autorizatie de functionare. Din cele 517 unitati scolare, 240 nu au primit autorizatie, situatia fiind mai grava in mediul rural, unde sunt autorizate doar 59 din cele 185 gradinite si 89 din cele 173 de scoli. Din cele doua licee si un grup scolar existente in mediul rural, a obtinut autorizatie numai grupul scolar. Principalele motive pentru care Directia de Sanatate Publica nu dat autorizatia de functionare unitatilor scolare din mediul rural sunt lipsa unei surse de apa, lipsa instalatiilor sanitare corespunzatoare, adica veceuri cu scurgere sau macar veceuri de tip latrina, care sa poata fi dezinfectate. La aproximativ 40 de scoli din comunele galatene au fost cheltuite sume imense pentru construirea unor noi veceuri la scoli, de la 36.000 euro, la Buciumeni, la 71.428 euro la scoala din satul Sivita, dar multe dintre acestea sunt simple latrine.

 

In mediul urban au fost autorizate 45 din cele 71 de gradinite, 32 din cele 41 de scoli, 18 din cele 29 de licee si grupuri scolare, alte 10 licee si grupuri scolare fiind autorizate partial. Desi in reabilitarea scolilor se tot investeste, situatia de la acest inceput de an scolar este mai grava decat cea de la inceputul anului scolar 2006/2007, cand doar 30% din unitatile scolare nu aveau autorizatie, in timp ce acum procentul a crescut la 50%. In urma cu trei ani, din cele 522 de unitati scolare existente in judet, nu aveau autorizatie 114.

Acum, in pofida investitiilor facute, sunt 240! Nimeni nu ia masuri pentru buna chivernisire a fondurilor, chiar daca risipa  este evidenta, din moment ce, spre exemplu, la cele doua scoli din comuna Buciumeni au fost cheltuiti 86.000 de euro, adica pretul a doua apartamente, pentru constructia a doua veceuri fara instalatie de canalizare si apa curenta. Chiar daca in cele doua "dependinte" s-a investit cat intr-o jumatate de scoala, cele doua scoli din Buciumeni nu indeplinesc conditiile pentru a obtine autorizatia de functionare.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă