17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialZiua Siderurgistilor – de la mici cu bere la proteste

Ziua Siderurgistilor – de la mici cu bere la proteste

» Din cauza crizei, sarbatoarea siderurgistilor de la ArcelorMittal Galati nu a mai avut loc.

» Concertele de anii trecuti au fost inlocuite cu un protest impotriva patronatului.

In premiera pentru istoria postdecembrista a combinatului de la Galati, ziua de 8 septembrie, ziua Nasterii Maicii Domnului, care dupa 1990 a fost consacrata si ca "Ziua Siderurgistilor", nu a mai fost sarbatorita deloc, locul concertelor si gratarelor fiind luat de un miting de protest impotriva patronatului ArcelorMittal si politicienilor, care ignora problemele cu care se confrunta siderurgia. Protestul organizat de Sindicatul "Solidaritatea" si compus dintr-o pichetare a Prefecturii Galati, un mars de protest pe principalele artere si un miting in fata Casei Sindicatelor s-a dorit o actiune la care sa participe nu numai sindicalistii de la "Solidaritatea" si colegii lor de la Roman si Hunedoara, ci si membrii Asociatiei Pensionarilor si toti galatenii "constienti de ceea ce inseamna declinul siderurgiei romanesti". Sindicalistii reproseaza administratiei ca a folosit criza ca pretext pentru a efectua concedieri.

 

Anul trecut, "Ziua Siderurgistilor" a fost organizata pe 14 septembrie, amanarea fiind motivata de faptul ca pe 8 septembrie reprezentantii administratiei participau la o reuniune a grupului ArcelorMittal, la New Delhi. Liderii sindicali au fost nemultumiti, pentru ca sarbatorirea "Zilei Siderurgistilor" este prevazuta in CCM. Aceasta a fost organizata dupa traditie, cu campionatul de fotbal intre uzine, concursul de atletism si recitalurile lui Nicolae Furdui Iancu, Sofia Vicoveanca, Taraful de la Clejani, Mandinga, Fly Project, Iris si Voltaj. Nu au lipsit gratarele cu mici si nici berea.

Intre timp, pe fondul caderii pietei mondiale a laminatelor si-au pierdut locurile de munca cateva mii de siderurgisti. A cazut in dizgratie si "Ziua Siderurgistilor", care in acest an este redusa la prima de 100 de lei pe care o va primi fiecare salariat al combinatului, conform aceluiasi CCM. "Anul 2009 a fost si inca mai este cel mai dificil din istoria firmei noastre. De aceea, toate resursele trebuie folosite exclusiv pentru mentinerea viabilitatii unitatii noastre, precum si pentru asigurarea sigurantei operatiunilor", se spune in comunicatul administratiei. Ultimul val de concedieri a inceput pe 12 decembrie 2008, cand au fost demarate noi inscrieri pentru "autodisponibilizari". Din decembrie 2008 pana in iulie, la combinat au fost desfiintate aproximativ 3.000 locuri de munca.

 

In strategia Arcelor Mittal, combinatului de la Galati ii este rezervat rolul de "Centru de excelenta pentru tabla groasa", ceea ce, potrivit specialistilor de la Ministerul Economiei si AVAS, va insemna transformarea combinatului integrat in laminor de tabla groasa, cu o productie de 1,5-2 milioane de tone, la o treime din productia din 2008 si 25% din cea din ’89.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă