17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialParangul, promovat cu balmos!

Parangul, promovat cu balmos!

Negura din Parang a avut concurenta acerba sambata, pentru cateva ore bune. Nedeia Troitei a ridicat pe cerul statiunii montane mirosuri imbietoare carora nu le-a rezistat nimeni. Curechi cu carne de oaie, pasat sau balmos, sunt doar o parte dintre bucatele fierte la foc mic, neaparat de lemn, de momarlanii din Valea Jiului.

Statiunea Parang a fost neincapatoare in ciuda vremii destul de mohorate. Sute de momarlani, adica populatia bastinasa din Valea Jiului, dar nu numai au participat la Nedeia Troitei, o serbare campeneasca ce tinde sa devina traditionala. Punctul de atractie: ceaunele in care sfaraiau bucatele specifice locului, pregatite numai de barbati. "Avem caldarea cu pasat. E ca un fel de desert, dupa ciorba si dupa varza acra, curechi cum zicem noi, momarlanii. E un desert. Se face din porumb macinat, branza de oaie si alte condimente pe care le bagam noi, dar nu vrem sa divulgam secretul. Nu se spune. Acesta-i secretul nost’", explica unul dintre bucatari.

Femeile nu au voie sa se apropie de ceaunele cu bucate atat timp cat sunt pe foc. Ele pregatesc doar ingredientele necesare si apoi ajuta la servirea mesei, care trebuie neaparat sfintita. Fiecare fel de mancare se pregateste dupa un anume tipic, mostenit din tata-n fiu si nu exista agapa serioasa fara balmos, adica mamaliga, cu branza de oaie, unt si smantana. "Mai exista unde-s mai mici petreciurile. Dar la petreciurile mari si mai ales la munte in tot timpul se face balmos. Avem cui sa-i lasam traditia, ca am doi baieti si am un nepotel la care tare-i place, da’ e mic, are numai 6 ani", a declarat Nicolae Onica, un batran care de mic a prins tainele balmosului.

In Parang s-au intins mese bogate la care au fost invitati sa participe toti cei prezenti, iar mai apoi momarlanii au incins dansul si toata lumea s-a simtit bine. Nedeia Troitei a fost organizata la initiativa Asociatiei Cabanierilor din Parang si a Asociatiei de ecologizare si interventii impotriva inundatiilor Petro Aqua din Petrosani. Acestea vor sa promoveze Muntii Parang si traditiile din zona.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă