17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialVremuri grele pentru somerii cu diploma

Vremuri grele pentru somerii cu diploma

»  Pentru cei 866 de someri cu diploma universitara din Galati, prin bursa AJOFM este oferit un singur post pe masura calificarii lor, cel de "inginer ecolog".

Daca in anii trecuti aceasta perioada era la Galati una de scadere sau cel putin de stagnare a ratei somajului, gratie preluarii excedentului de forta de munca in activitatile cu caracter sezonier, in acest an rata somajului inregistreaza o crestere si in perioada vacantelor. In cursul lunii iulie, cresterea a fost de la 9,1 la 9,5%. Galatiul mentinandu-se pe locul 6, dupa Vaslui si Mehedinti (11,2%), Alba (10,4%), Dolj (9,8%) si Teleorman (9,7%). In cifre absolute, la Galati exista 20.902 someri, cu aproape o mie mai multi decat luna trecuta, 12.937, adica 61,89%, dintre acestia fiind someri neindemnizati. In urma cu trei luni, Galatiul se situa pe primul loc pe tara la numarul somerilor indemnizati, cu un procent de 85,15%, urmat de Mehedinti (84,63%), Dambovita (83,36%), Iasi (82,81%) si Teleorman (82,0%).

 

Acum, a trecut pe locul 6, cu un procent de 61,89%, scaderea procentuala fiind provocata de valul de disponibilizari din ultimele luni, care au crescut numarul somerilor indemnizati, schimband raportul dintre cele doua categorii. Din totalul somerilor, 8.166 (8,7%) sunt femei, cresterea inregistrata in iulie fiind de 0,6%. Din totalul somerilor, 11.377 au fost disponibilizati din societati cu capital privat. In ultimele sapte luni, societatile cu capital privat din Galati au disponibilizat 3.629 persoane, in timp ce din administratia locala au plecat numai 88 de salariati bugetari. In iulie si august, vor mai disparea alte cateva sute de locuri de munca. Pe categorii de pregatire profesionala, 5.395 sunt muncitori, iar 1992 au studii medii.

 

Pentru acestia, exista o oferta de  locuri de munca, dar cu doua-trei execeptii, in care sunt cautati, electricieni un tamplar si un lacatus, restul posturilor oferite nu presupun o calificare profesionala ceva mai speciala, fiind ofertate posturi de coafeze, vanzatoare, manipulanti. O alta categorie este cea a celor 866 de someri galateni cu studii superioare. Ei reprezinta 4,14% din numarul total al somerilor,  288 nemaiprimind de mult nici o indemnizatie. Statistica va fi modificata de intrarea pe piata muncii a absolventilor din promotia 2009. Evident ca se pot angaja si pe un post de agent asigurari, dar pe lista locurilor de munca ofertate prin AJOFM Galati pentru somerii cu diploma universitara exista o singura oferta pe masura calificarii, aceea de"inginer ecolog".

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă