17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialFurnizorii dau in judecata spitalele

Furnizorii dau in judecata spitalele

» Pe fondul datoriilor si al lipsei de lichiditati, generate de lipsa de fonduri de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Hunedoara, o parte a institutiilor sanitare din judet au fost tarate in procese de catre furnizori, care vor sa-si recupereze creantele.

Unul dintre spitalele care se confrunta cu mari dificultati financiare este cel din Vulcan, care are deja pe rol trei procese intentate de tot atatia creditori. Este vorba despre societatea comerciala Gerom Petrosani, care are de recuperat de la Spitalul Municipal Vulcan o datorie de circa 3.400 de lei pentru oxigenul medical livrat si pentru care nu a incasat contravaloarea. De asemenea, SC ApaServ Valea Jiului SA s-a adresat instantei de judecata pentru facturile neincasate de la institutia medicala, dar in aceeasi situatie se afla si o firma care asigura tichetele de masa pentru salariatii spitalului. In acest ultim caz, spune managerul spitalului, Alexandru Blaj, datoriile sunt mici si spera ca le va achita pana la urmatorul termen al procesului intentat de creditor.

Cat priveste posibilitatea achitarii tuturor datoriilor, inclusiv catre furnizorii de medicamente, Alexandru Blaj nu stie cum o va scoate la capat, mai ales ca a semnat contractul de finantare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, desi era constient ca fondurile nu ajung si pentru trimestrul IV. "Cred ca sunt zeci de spitale in aceasta situatie si ma intreb ce se intampla cu sistemul sanitar in general. Le-am explicat si reprezentantilor firmelor de medicamente ca nu pot plati intreaga suma o data si doar una singura nu a acceptat sa mai furnizeze pe datorie. Eram increzator intr-o rectificare de buget pozitiva, dar acum nu mai sunt", a spus managerul Spitalului Municipal Vulcan, care a adaugat ca nu va fi niciodata de acord sa diminueze portiile de hrana oferite pacientilor sau sa-i trimita sa cumpere medicamente, chiar daca acest lucru inseamna sa acumuleze restante la plata altor facturi.

Spitalul din Vulcan traverseaza o grava criza financiara. Cu datorii la furnizori si conturile goale, institutia medicala din judetul Hunedoara se descurca din ce in ce mai greu. Fondurile de care dispune Spitalul Municipal Vulcan mai ajung cel mult pana la sfarsitul lunii, iar daca Ministerul Sanatatii nu va opera de urgenta o rectificare financiara pozitiva clinica si-ar putea sista activitatea. Nu numai ca nu are bani, insa furnizorii de medicamente trebuie sa se multumeasca cu firimituri din datoria totala pe care o au de incasat. "Exista restante la plata furnizorilor si suma e chiar mare, undeva la 16 miliarde de lei vechi. Purtam o corespondenta cu ei, de bun-simt, ca sa zic asa, si 95% din ei ne inteleg", a mai spus managerul Spitalului din Vulcan. Situatia este generala in spitalele din Transilvania. La Cluj, de pilda, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate le-a cerut managerilor de spitale sa nu mai plateasca facturile emise de furnizorii de medicamente si de materiale sanitare, pentru ca fondurile ajung doar pentru plata salariilor pana la sfarsitul anului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă