2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăA doua transa de la FMI, pe marginea prapastiei bugetare

A doua transa de la FMI, pe marginea prapastiei bugetare

» Imprumutul "preventiv" de la FMI devine solutie de avarie. Autoritatile negociaza cu reprezentantii FMI ca a doua transa din imprumut, de 1,9 miliarde euro, sa mearga in septembrie catre bugetul de stat – supus unor presiuni uriase cu cheltuielile, si nu la BNR.

Cu toate ca in cel putin doua randuri Romania libera semnala in mod expres nevoile uriase de finantare care apasa pe termen scurt asupra bugetului de stat, dinspre autoritati nu au aparut semnale de ingrijorare. Ministerul Finantelor a continuat sa se imprumute din ce in ce mai mult, in special pentru a putea acoperi factura sociala (pensii, salarii etc.) la nivelul anului trecut, desi in mediul privat se operau ajustari la nivelul salariilor si al numarului de angajati, pe fondul contractiei severe a economiei.
Pe 17 iulie, Romania libera nota ca "economiile facute de Guvernul Boc sunt apa de ploaie" si avertiza ca in ultimele sase luni ale anului Ministerul de Finante va trebui sa imprumute peste 46 miliarde lei (11 miliarde euro), in special pentru a plati titlurile de stat scadente in aceasta perioada si pentru a acoperi deficitul bugetar. Abia dupa discutiile cu reprezentantii FMI, autoritatile au inceput sa transmita semnale despre inrautatirea situatiei peste asteptari. Asa am aflat ca se discuta despre o contractie economica de 8%, dubla fata de estimarile initiale, si se negociaza acceptarea unui deficit bugetar de peste 7% din PIB, fata de 4,6% initial, din cauza scaderii incasarilor bugetare.

Miercuri seara seful statului a precizat ca urma sa se intalneasca a doua zi (joi) cu delegatia Fondului si va incerca sa obtina directionarea celei de-a doua transe catre bugetul statului, explicand ca suma de 1,9 miliarde euro ar urma sa fie utilizata pentru investitii si alte cheltuieli, inclusiv plata salariilor.
"Acesti bani vor veni si, din pacate, din cauza maririi deficitului bugetar ca urmare a scaderii cu 8% a PIB, va trebui sa vedem in ce masura putem obtine de la FMI dreptul de a indrepta a doua transa catre bugetul de stat, si nu catre Banca Nationala", a declarat Traian Basescu intr-o emisiune la postul public de televiziune – TVR.
Declaratiile presedintelui au fost confirmate ieri de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a precizat ca reprezentantii BNR si FMI discuta "la nivel tehnic" despre utilizarea celei de-a doua transe din imprumut pentru acoperirea deficitului bugetar.

Isarescu a precizat ca o asemenea operatiune nu va avea efect inflationist, desi presupune o emisiune de moneda. "In contextul actual, reluarea cresterii economice implica un dozaj de injectie monetara, bine cantarit, gradual, in economia romaneasca. Atunci impactul nu va fi inflationist, ci de sustinere a cresterii economice", a explicat guvernatorul BNR. El considera ca este esentiala evitarea blocajelor de plati de catre Guvern, in contextul rigiditatii cheltuielilor publice.
Totusi, economistul-sef al ING, Nicolaie Chidesciuc, avertizeaza ca o asemenea miscare va avea un impact negativ pentru leu pe  termen scurt si s-ar putea sa aiba un efect negativ si in ochii investitorilor straini. "Daca va accepta, desi este atipic, Fondul va impune niste conditii extrem de restrictive asupra cheltuielilor bugetare, ceea ce nu e rau in principiu. Apar insa niste conditii suplimentare si cresc riscurile de neindeplinire. Problema se pune daca doar cumperi niste timp, aruncand datoriile pe termen mai lung, sau daca iei niste masuri care sa ajute efectiv economia. Trebuie sa dovedesti ca ai un plan, iar aceste masuri sunt exceptionale, si nu vei fi nevoit sa apelezi din nou la ele. Masurile ce trebuie luate sunt extrem de simple, e nevoie doar de vointa politica", a declarat Radu Craciun, director de investitii la Eureko.

Cele mai citite

Amazon extinde investițiile în inteligența artificială: 4 miliarde de dolari suplimentari pentru startup-ul AI Anthropic

Amazon a anunțat vineri o investiție suplimentară de 4 miliarde de dolari în startup-ul de inteligență artificială Anthropic, fondat de foști lideri ai OpenAI,...

Rețea de trafic de migranți, arme și documente falsificate, destructurată într-o amplă operațiune europeană condusă de Germania

Acțiunea a fost rezultatul cooperării între mai multe țări europene, fiind sprijinită de Europol și Eurojust O operațiune amplă desfășurată la nivelul Uniunii Europene, coordonată...

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...
Ultima oră
Pe aceeași temă