17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialParangul ramane fara telegondola

Parangul ramane fara telegondola

» Autoritatile locale din Petrosani au decis sa amane licitatia pentru cumpararea unei instalatii de telegondola, care ar fi urmat sa deserveasca statiunea Parang, considerata drept perla turismului de pe Valea Jiului.

Licitatia pentru realizarea proiectului "Dezvoltarea Domeniului Schiabil in Masivul Parang", care ar fi trebuit sa aiba loc ieri, a fost anulata, dar urmeaza sa fie reluata la o data ulterioara. "Decizia a fost luata pentru ca obtinerea avizului de mediu necesita o perioada mai lunga de timp, Masivul Parang fiind inclus in Reteaua Ecologica Europeana Natura 2000", a declarat viceprimarul din Petrosani, Claudiu Cornea.
Licitatia pentru acest proiect a starnit un interes extrem de mare si peste 20 de societati, din tara si din strainatate, au achizitionat caietul de sarcini. Proiectul de amenajare al statiunii Parang, finantat de Minsiterul Turismului, a devenit obiectul unui interes neasteptat. Pana acum, aproximativ 25 de societati comerciale au achizitionat caietul de sarcini pentru a putea participa la licitatia care ar fi trebuit sa fie organizata de municipalitatea din Petrosani, de care apartine administrativ statiunea Parang, in data de 3 august. Autoritatile cred ca societatile au fost atrase, in egala masura, atat de bugetul generos al proiectului, de aproape 85 de milioane de euro, dar si de faptul ca este cel mai mare proiect de dezvoltare a turismului, care ar urma sa fie realizat in Romania in ultimii 20 de ani.

 

"Avem foarte multe solicitari pentru eliberarea caietului de sarcini, dar nu va pot spune numele exact si nici cine a solicitat. Suntem in procedura si, in principiu, acest tip de informatii nu se pot furniza. Sunt si firme romanesti, si firme straine", a spus viceprimarul Cornea.
Potrivit proiectului, firma care va castiga licitatia trebuie sa asigure construirea sistemului de linii suspendate, achizitia instalatiei si a echipamentelor de transport pe cablu, cabine, telescaune, constructia de platforme pentru activitati sportive, achizitia de echipamente pentru producerea zapezii artificiale, amenajarea drumurilor de acces, dar si a unui lac de acumulare necesar alimentarii cu apa a statiunii turistice.

Cei care vor sa participe la selectia de oferte trebuie sa depuna o garantie de participare de 500.000 euro, o garantie de buna executie de 10% din valoarea contractului, plus o garantie bancara, care devine anexa a contractului la semnarea lui. Termenul de executie a proiectului de dezvoltare a domeniului schiabil in zona turistica Parang este de 30 de luni de la data atribuirii licitatiei si semnarea contractului. Proiectul telegondolei a fost contestat de reprezentantii PSD, care nu au scapat ocazia sa il atace pe primarul PDL Tiberiu Iacob Ridzi, sotul fostului ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob Ridzi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă