17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialStatul ar putea impune Sidex semnarea unui memorandum

Statul ar putea impune Sidex semnarea unui memorandum

Pentru ca ArcelorMittal Galati nu mai raspunde la prioritatile firmelor romanesti, se propune un memorandum prin care compania sa poata fi obligata sa faca acest lucru.

Liderul grupului PDL din camera deputatilor, Mircea Toader, a declarat, la Galati, ca se intentioneaza propunerea unui memorandum in baza caruia statul roman sa oblige ArcelorMittal Galati sa livreze produsele cu prioritate firmelor romanesti. "In memorandum vom introduce obligativitatea ca Sidex sa le asigure produse societatilor comerciale din Romania, la solicitarea acestora. Firmele din tara sa aiba prioritate atat din punct de vedere al datei cand vor fi puse la dispozitie produsele, cat si in conditiile in care exista o solicitare suplimentara, sa poata fi rezolvata. Vrem ca firmele din Romania sa aiba prioritate macar in distributia de produse, daca nu si in pret", a spus Mircea Toader. El a mai dezvaluit ca o firma din Galati, Intfor SA, a solicitat combinatului livrarea in luna august a unei cantitati de tabla, dar comanda a fost respinsa, sub motivatia ca exista comenzi pentru export si a fost depasit planul de productie.

 

Administratia ArcelorMittal nu a comentat ideea semnarii memorandumului cu statul roman. In luna aprilie, conducerea companiei a hotarat inchiderea uzinei cocsochimice, masura ce face parte din strategia de transformare a combinatului de la Galati din "combinat integrat" in "centru de excelenta pentru tabla groasa". Asta va insemna realizarea unei productii cu mult sub capacitatile instalate. Orientarea productiei spre cea de tabla groasa va insemna ca societatile romanesti, din care prea putine sunt consumatoare de astfel de laminate, vor trebui sa importe materiile prime. Productia prognozata la ArcelorMittal Galati pentru acest an este de 1,5-2 milioane tone, in timp ce in 2008 a fost realizata o productie de 4,2 milioane tone.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă