17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialArcelorMittal Galati a inceput sa importe cocs

ArcelorMittal Galati a inceput sa importe cocs

Romania importa cocs de la combinatul ZKZ din Polonia, dupa ce au fost inchise pe rand uzinele cocsochimice de la Hunedoara, Calan, Calarasi, Resita, iar din luna iunie, si cea de la ArcelorMittal Galati.

 

De pe 28 iulie, Romania a devenit oficial tara importatoare de cocs, momentul fiind marcat printr-un comunicat al administratiei combinatului ArcelorMittal Galati, care confirma importurile de la alt combinat ce apartine companiei, ZKZ,  din Polonia. De fapt, primele cantitati de cocs polonez au sosit la Galati pe 6 iulie, dupa ce in iunie a fost finalizata inchiderea Uzinei Cocso-Chimice (UCC). Comunicatul ArcelorMittal este unul linistitor: "Noul flux de aprovizionare va asigura o competitivitate crescuta pentru operatiunile companiei, datorita calitatii ridicate a cocsului si a preturilor mai mici. Aceste avantaje vor creste sustenabilitatea si profitabilitatea fluxului primar al combinatului". Dar asigurarile companiei nu pot acoperi conotatiile momentului, care marcheaza disparitia unui alt domeniu de productie industriala, dar si traseul catre noul statut rezervat combinatului de la Galati in cadrul ArcelorMittal, de "Centru de excelenta pentru tabla groasa".

 

Asta va insemna ca societatile romanesti care utilizeaza tabla subtire sa importe tabla. Inchiderea UCC de la Galati marcheaza sfarsitul productiei de cocs in Romania, care se facea in 5 centre industriale. Prima uzina inchisa a fost cea de la Hunedoara, dupa care au urmat cele de la Calan, Calarasi si Resita, unde exista o baterie abia construita si care nu fusese pusa in functiune. UCC de la fostul Sidex a fost pus in functiune in 1973 si era a doua uzina construita in tara, dupa cea de la Hunedoara, pusa in functiune in 1965. Pe 9 aprilie, a doua zi dupa ce ArcelorMittal si-a anuntat intentia de a inchide UCC, la Guvern s-a dat alarma. Presedintele AVAS, Mircea Ursache si secretarul de stat la Ministerul Economiei Constantin Stafie au transmis administratiei ArcelorMittal o nota in care isi exprimau dezacordul pentru inchiderea uzinei.

 

"Din punct de vedere tehnic, aceasta masura va conduce la transformarea combinatului siderurgic integrat intr-o simpla unitate de relaminare tabla groasa", se spunea in nota. Ministerul Economiei si AVAS isi exprimau dezacordul si fata de solutia importarii cocsului.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă