17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialPlan de dezvoltare costisitor pentru Galati

Plan de dezvoltare costisitor pentru Galati

Galatiul s-a pricopsit cu un plan de dezvoltare extrem de costisitor, care nu a reusit nici macar sa sintetizeze situatia din oras, cu atat mai putin sa listeze obiectivele prioritare.

Consilierii municipali din Galati au votat formal Planul Integrat  de Dezvoltare Urbana (PIDU) al Galatiului, un document incropit in graba, pentru care municipalitatea a platit 252.000 lei. Numai consilierul PDL Petru Alexe, decan al Facultatii de stiinta si Ingineria Alimentelor, s-a opus aprobarii fara dezbateri si a parasit sala cu o replica acida la adresa colegilor: "Sunteti niste pacalici!". In aprilie, primarul Dumitru Nicolae a anuntat ca o comisie formata din 11 functionari ai primariei va elabora PIDU, strict necesar pentru ca Galatiul, declarat pol de dezvoltare urbana, sa poata accesa 18,6 milioane de euro, in cadrul POR Regional Axa 1.1. Apoi s-a aflat ca PIDU va fi elaborat de o firma selectata prin licitatie. La licitatie s-au prezentat Institutul Proiect SA Galati, despre care se poate spune ca a fost "proiectantul" orasului, la concurenta cu De Reuss Management Systems SRL Iasi si Euroconsultants Corporation Bucuresti.

 

A castigat Euroconsultans, care a si elaborat PIDU, in asociere cu Eurotec SA din Salonic. A fost elaborat un chestionar cu 8 intrebari de genul "cum apreciati starea carosabilului?". Cu ajutorul studentilor, au fost recoltate 194 de chestionare completate, iar rezultatul a fost o "sinteza". Spre exemplu, in analiza SWOT, la capitolul "Puncte tari" ale Galatiului, unul dintre rezultate este "Excelenta acoperire la nivelul populatiei a sistemului alimentarii cu apa 99,7%" – o concluzie ciudata, pentru ca apa curenta nu este un "punct tare" al civilizatiei daca nu este dublata de retea de canalizare, iar aproape 60% din strazile Galatiului nu au canalizare. La fel de ridicola este si prioritizarea proiectelor. Spre exemplu,  un obiectiv prioritar din cele 33 identificate este "Reamenajarea Parcului Rizer". Dar ce nu a aflat autorul documentului este ca in Parcul Rizer va fi construit noul sediu al Muzeului de Arta.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă