17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialHunedoara, amenintata de halda de zgura

Hunedoara, amenintata de halda de zgura

» Mii de metri cubi de zgura din halda situata in satul Buituri, de la iesirea din municipiul Hunedoara, ar putea pleca la vale, iar rezultatul ar fi dezastruos. Oamenii care locuiesc in zona se tem ca vor fi inecati de materialul depozitat de combinatul siderurgic Hunedoara.

Halda de steril din municipiul Hunedoara ar putea pleca la vale, ceea ce ar crea un dezastru de proportii. Cele mai afectate ar fi satul Buituri, dar si otelaria electrica situata la baza dealului pe care se afla halda, in timp ce raul Cerna ar fi blocat si ar iesi din matca, in cazul in care zgura ar pleca la vale. Structura acesteia a fost afectata de exploatarea haotica, conform unui studiu realizat de proprietarul haldei, ArcelorMittal Hunedoara, iar acum Prefectura Hunedoara a cerut o expertiza care sa stabileasca exact cum trebuie exploatata zgura si daca exista pericol ca halda sa se prabuseasca. Astfel, autoritatile au stabilit ca exploatarea a fost facuta incorect, prin excavarea adanca in material, iar expertul tehnic a recomandat oprirea de urgenta a lucrarilor haotice de excavare de pe tot cuprinsul haldei de zgura. Doua societati comerciale lucreaza la exploatarea muntelui de zgura din Buituri, iar studiul spune ca pericolul a aparut si pe fondul infiltratiilor apelor pluviale, care au contribuit la destabilizarea haldei. Una dintre firme a contestat studiul, astfel ca prefectura a cerut o expertiza care sa stabileasca clar cum trebuie exploatata zgura si daca exista sau nu pericol in zona respectiva. Acolo au fost solicitati specialistii, dar acestia nu au dat o solutie. A cerut ca proprietarul, ArcelorMittal, sa faca o expertiza. Deosebirea este ca studiul da doar niste recomandari, iar expertiza trebuie sa vina cu niste concluzii certe si cu solutii tehnice, sa spuna exact cum sa se exploateze acea halda de zgura. Studiul spune ca acolo este un pericol iminent sa se produca o alunecare daca ploua, pentru ca zgura, fiind un material poros, inmagazineaza apa", a declarat prefectul de Hunedoara, Gabriel Samoilescu.

Prefectul vorbeste si despre unele interese economice in zona sau de «tendinte de suprematie», care ar fi dus la izbucnirea acestui scandal legat de iminenta prabusirii haldei. Aceasta este monitorizata in permanenta, iar Samoilescu spune ca balizele montate pe muntele de steril nu s-au deplasat din 2006 si pana acum. «Sunt 18 balize montate pe halda, care sunt monitorizate prin GPS. Citirea pozitiilor acestor balize a fost facuta pana in martie de cei trei implicati si nimeni nu a contestat ca citirea nu ar fi corecta", a mai spus prefectul de Hunedoara.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă