17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialObama face un pas simbolic pe lungul drum al "resetarii" relatiilor cu...

Obama face un pas simbolic pe lungul drum al „resetarii” relatiilor cu Rusia

» Presedintele SUA, Barack Obama, incepe duminica o vizita dificila la Moscova, cu intentia de a "reseta" relatiile bilaterale.  

» Incheierea unui nou acord de reducere a arsenalelor nucleare, in locul tratatului START, Georgia, Iranul, Coreea de Nord sunt principalele teme vor fi abordate.

» La Noua scoala Economica din Moscova, Obama va tine cel de-al treilea discurs important de politica externa.

Inaintea plecarii spre Moscova a presedintelui SUA, Barack Obama, mai multi responsabili americani si rusi au incercat sa tempereze asteptarile de la aceasta vizita, care are loc intr-un context ce contrazice declaratiile oficiale de bunavointa. In ultimele cateva saptamani, Rusia a recunoscut realegerea presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, a pus capat prin veto in Consiliul de Securitate al ONU misiunii de pace in Georgia si a reinnoit conditionarea acordului privind reducerea arsenalului nuclear de renuntarea la planul de aparare antiracheta al SUA, aminteste "The Wall Street Journal", remarcand ca, la randul sau, administratia americana pare sa fi adoptat un ton mai dur. seful biroului pentru probleme rusesti si asiatice al Casei Albe, Michael McFaul, a declarat pentru cotidianul amintit ca presedintele Obama nu intentioneaza sa ofere concesii deschise si nici macar asigurari in problema desfasurarii in Polonia si in Cehia a unor elemente ale scutului antiracheta sau in chestiunea aderarii Georgiei si Ucrainei la NATO.

 

"In mod cert, nu vom folosi cuvantul «asigurari» in discutiile despre aceste chestiuni. Nu vom da asigurari, nu vom ceda si nu ne vom targui… cu Rusia cu privire la extinderea NATO sau apararea antiracheta", a afirmat, categoric, McFaul. In schimb, Obama va analiza, impreuna cu liderii rusi, propunerea acestora ca elemente ale scutului antiracheta sa fie instalate si pe teritoriul rusesc, cu scopul de a contracara amenintarea crescanda reprezentata de programele nucleare iranian si nord-coreean.
Peste patru ore au fost alocate pentru convorbirile private intre Obama si omologul sau rus, Dmitri Medvedev, dar chiar si atat ar putea fi prea putin pentru a se ajunge la rezultate solide, avertizeaza expertii in relatiile americano-ruse. Obama se va intalni si cu actualul premier si fost presedinte rus, Vladimir Putin, dar si cu lideri ai opozitiei ruse si cu ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov.

Extrem de asteptat este discursul pe care Obama il va sustine la Noua scoala Economica din Moscova, un centru al liberalismului economic. Acesta va fi al treilea discurs important de politica externa al actualului presedinte american de la investirea sa, dupa cel din aprilie, de la Praga, privind amenintarea proliferarii nucleare, si cel din iunie, din Cairo, adresat lumii musulmane. In capitala Rusiei, Obama va aborda "modul in care marile puteri trebuie sa contureze noul secol", a declarat consilierul adjunct pentru securitate nationala de la Casa Alba, Denis McDounough. Presedintele american va incerca sa schimbe ideea "sumei zero" in relatiile bilaterale, potrivit careia o America mai puternica ar insemna o Rusie mai slaba, dar aceasta perceptie din timpul Razboiului Rece este inca puternic inradacinata in mentalitatea rusilor.

 

Un sondaj recent de opinie plasa SUA pe locul al doilea in clasamentul tarilor percepute ca fiind cele mai ostile, dupa Georgia, dar inaintea Ucrainei si a statelor baltice. Lev Gudkov, sociolog si director al centrului independent de sondare a opiniei publice Levada, a explicat pentru AFP ca modul in care rusii se raporteaza la SUA este ambivalent: pe de o parte, SUA reprezinta chintesenta tuturor valorilor — bogatie, libertate, democratie, dezvoltare — dar, pe de alta parte, sunt o superputere rivala, un adversar simbolic. Iar "derapajele" din timpul administratiei Geor-ge W. Bush nu au facut decat sa potenteze rezultatele propagandei sovietice. Presedintele Comisiei pentru politica externa a Dumei, Konstantin Kosacev, declara fara echivoc ca "Razboiul Rece a trecut, dar nu s-a terminat".

Reducerea arsenalelor nucleare
Rusia si Statele Unite au anuntat ca au inregistrat progrese neasteptate in negocierile tehnice privind noul Tratat de Reducere a Armelor Strategice (START-2), insa atmosfera politica din relatia celor doua puteri nucleare ar putea inca deraia un acord in aceasta privinta.  Potrivit generalului Nikolai Solovtiov, comandantul fortelor strategice ale Federatiei Ruse, arsenalul de ogive nucleare al Rusiei, aflat in prezent in jurul cifrei de 3.000 de focoase gata de lansare, ar putea fi redus pana in anul 2012 la 1.700-2.000 si chiar la 1500 "daca va exista o decizie politica". Kremlinul a anuntat ca nu exclude un acord de principiu privitor la reducerea arsenalelor strategice rus si american cu ocazia vizitei la Moscova a lui Barack Obama, insa a temperat optimismul generat de negocierile tehnice, semnaland ca doreste o conectare a acordului de contenciosul scutului american antiracheta din Estul Europei.

Moscova considera proiectul initiat de administratia George W. Bush drept o amenintare directa la sistemul sau de descurajare nucleara, desi Washingtonul a subliniat constant ca scutul vizeaza contracararea amenintarii reprezentate de Iran. Administratia Obama nu s-a aratat prea entuziasta cu privire la costisitorul sistem antibalistic, reevaluand in prezent eficienta si costurile proiectului.

 

 

Summitul de la Moscova, ultima sansa pentru Mihail Saakasvili
Intalnirea ruso-americana la nivel inalt ar putea fi ultima sansa pentru evitarea unei noi interventii militare rusesti in Georgia si, implicit, ultima sansa de supravietuire politica a presedintelui georgian Mihail Saakasvili. Dupa ce protestele opozitiei georgiene au esuat in incercarea de a forta demisia liderului de la Tbilisi, Moscova, care nu s-a impacat cu ideea ca Saakasvili a ramas la conducerea Georgiei dupa conflictul militar de anul trecut, recurs la o operatiune diplomatica coordonata care, potrivit expertilor rusi si americani, ar prefigura iminenta unei noi confruntari ruso-georgiene.

In ultima luna, Rusia si-a folosit influenta in Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si dreptul de veto din Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite pentru a bloca prelungirea misiunilor de observatori ale celor doua organizatii de-a lungul liniei de incetare a focului din jurul Osetiei de Sud si Abhaziei. Moscova a recunoscut independenta autoproclamata a celor doua teritorii separatiste georgiene dupa conflictul din august anul trecut, izbucnit in urma incercarilor georgiene de a restabili prin forta controlul asupra Osetiei de Sud.
Mai mult, in prezent, peste 8.500 de militari rusi, circa 200 de tancuri, 450 de blindate si pana la 250 de arme de artilerie sunt mobilizate in zona de frontiera cu Georgia pentru exercitiul militar Kavkaz 2009 – o replica la exercitiile NATO desfasurate recent in Georgia.

Andrei Ilarionov, analist al think-tankului libertarian american The Cato Institute, sustine ca exercitiile Kavkaz 2009 nu sunt altceva decat un prolog al razboiului. Potrivit lui Ilarionov, fost consilier economic al lui Vladimir Putin, pe cand acesta din urma era presedintele Rusiei, noul razboi ar putea izbucni dupa 6 iulie, data cand se incheie exercitiile si ar putea fi declansat chiar in timp ce Obama se afla la Moscova, pentru a da senzatia ca SUA si-au dat acceptul pentru interventie si indepartarea de la putere a lui Saakasvili.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă