19.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialRetea de contrabanda transfrontaliera, decapitata

Retea de contrabanda transfrontaliera, decapitata

» Politia de Frontiera din Galati, DIICOT, SRI si Jandarmeria au capturat o puternica retea de contrabanda transfrontaliera cu tigari.

» In total, au fost confiscate 200.498 pachete de tigari aduse din Moldova si Ucraina prin Vama Oancea.

Politistii de frontiera galateni au reusit capturarea uneia dintre cale mai mari grupari de contrabanda cu tigari peste granita de la Prut si pe Dunare, la finalul unei operatiuni carte a durat sapte luni. Gruparea actiona in Romania, Republica Moldova si Ucraina, in Romania in special in judetele Galati, Tulcea, Prahova si Suceava. Coordonatorul retelei era Anatolie C., de 31 de ani, cu dubla cetatenie, moldoveneasca si romana. Din retea faceau parte doua familii cu notorietate in lumea interlopa din Galati, cel mai cunoscut fiind Nicu Olaru, care ii avea alaturi pe doi fii ai sai si o ruda mai indepartata. De aceea, politistii au numit capturarea acestei retele Operatiunea "La Famiglia".

 

Politistii de la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Galati si de la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera au lucrat sub coordonarea procurorilor DIICOT Galati, cu sprijinul lucratorilor de la SRI Galati si in colaborare cu politisti de la Serviciile de Investigare a Fraudelor din Braila si Prahova si impreuna cu lucratori din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Galati. Din decembrie si pana la capturarea retelei, politistii au urmarit indeaproape miscarile membrilor retelei si au adunat probe pentru punerea lor sub acuzare, dar in acelasi timp au capturat cantitatile de tigari traficate inainte ca acestea sa ajunga pe piata neagra. Transporturile erau lasate sa plece din Galati, dar erau retinute cu sprijinul SRI si al politistilor din Braila si Ploiesti. Pana pe 24 iunie au fost confiscate 144.498 de pachete de tigari.

 

Transporturile erau efectuate pe doua rute principale. Fie prin vamile de la granita de la Prut, in special pe la Vama Oancea si prin zona Vicovul de Sus, pe unde erau trecute cantitati mici, care ulterior erau adunate in "depozite". Celalalt traseu de introducere a tigarilor in tara era prin porturile ucrainene Reni si Ismail, de unde apoi ajungeau in localitatea tulceana Grindu, situata pe Dunare, in aval de Galati. Tigarile adunate in "depozitele" din Galati erau transferate in altele de la Ploiesti, de unde se facea "distributia". Capturarea grupului de contrabandisti a avut loc joi, in zori, cand au fost efectuate descinderi ale trupelor de "mascati" la 13 locatii, la domiciliile membrilor gruparii si la "depozite", de unde au mai fost confiscate 56.000 de pachete de tigari. In urma perchezitiilor, au fost retinuti cei 11 membri ai gruparii. Pentru 6 dintre ei, instanta a si emis mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile.

 

Au fost confiscate mijloacele de transport si bunurile in care contrabandistii isi investisera profiturile, trei autoturisme, o Skoda Fabia, un Mitsubishi si o Toyota, o ambarcatiune si a fost pus sechestru pe 4 apartamente. S-au confiscat 170.000 lei, 4.200 dolari si 7.000 euro. In total, au fost confiscate 200.498 pachete tigari aduse din Moldova si Ucraina, in valoare de 793.266 lei. Prejudiciul este insa cu mult peste 1,6 milioane lei.

A treia filiera capturata de IJPF Galati
Aceasta este a treia grupare de contrabanda capturata de politistii de frontiera galateni in ultima jumatate de an. "In ultimele 7 luni au fost destructurate trei astfel de retele. Am avut o retea care actiona la «frontiera verde», in zona localitatii Foltesti, o alta, gruparea Matelotii, care actiona pe Dunare, iar acum e vorba de o grupare care actiona pe Dunare, pe Prut, dar si prin nordul tarii. Le multumim tuturor colegilor cu care am colaborat la aceasta operatiune foarte ampla", a declarat comisarul-sef Didel Badarau, de la IJPF Galati.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă