17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPremierul Putin ieftineste carnatii

Premierul Putin ieftineste carnatii

» Premierul rus Vladimir Putin lupta cu criza economica in teren. Aflat in vizita intr-un supermarket, el s-a aratat scandalizat de preturile de la raft si a cerut sa fie micsorate, subliniind ca unele produse, cum ar fi carnatii afumati, au adaosuri mari numai pentru a asigura un profit comercial considerabil. Solicitarea a fost indeplinita rapid de conducerea supermarketului.

Plimbandu-se printre rafturi impreuna cu responsabilii lantului de supermarketuri, care ii prezentau plini de zel magazinul, Putin s-a oprit brusc in fata standului cu carnati. "De ce costa carnatii acestia 240 de ruble (echivalentul a 5,5 euro – n.n.)? Este normal sa fie atat de scumpi?", a intrebat premierul rus, preschimband subit zambetul de circumstanta in mina glaciala pentru care este bine cunoscut.
Surprins, Iuri Kobaladze, directorul de relatii comerciale al lantului de magazine "Perekrestoc", a incercat o explicatie: "Dar sunt carnati de calitate! Uitati, cei de aici costa doar 49 de ruble". "Este prea scump", a venit replica lui Putin, care a dezvaluit imediat ca avea informatii foarte exacte cu privire la modul in care magazinul isi stabilea preturile. "Va pot arata care este adaosul dumneavoastra", a continuat Putin scotand o hartie. "Pentru acest tip de carnati adaosul este de 52%."

Kobaladze si patronii sai nu au scapat nici in privinta preturilor la carnea de porc: "Este de doua ori mai scumpa decat ar trebui. Vi se pare normal? Este prea scumpa!", i-a spus Putin lui Kobaladze. La aceasta replica, directorul comercial – care in trecut a fost responsabilul de imagine al SVR, serviciul de spionaj extern al Rusiei – a inteles ca rezistenta este inutila. "Maine reducem preturile", a promis el, fara a mai astepta consultarea cu actionarii. Inaintea vizitei, Putin solicitase, in sedinta de guvern, o echilibrare a preturilor pe circuitul producatori-distribuitori-consumatori, in numele "echitatii sociale" in perioada crizei.

» Precedentul Deripaska
Vizita imperativa a lui Putin la supermarketul "Perekrestok" nu este prima interventie a autoritatilor de la Moscova, de la inceputul crizei, in activitatea si politicile agentilor economici din Rusia. Dupa ce presedintele Medvedev a cerut miliardarilor rusi sa fie solidari cu societatea care le-a oferit ocazia sa-si acumuleze averile, amintind si de dubiile cu privire la modalitatea de imbogatire a multora dintre ei, premierul Putin a trecut la fapte. Cel mai mediatizat moment a fost cel din iunie, cand, aflat in vizita la o fabrica de aluminiu a miliardarului Oleg Deripaska, Putin i-a comparat pe patronii care fug de responsabilitati pe timp de criza cu "gandacii" si i-a aruncat un stilou lui Deripaska pentru ca acesta sa semneze pentru plata salariilor si continuarea productiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă