3.3 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSpecialGuvernul de la televizor

Guvernul de la televizor

Dupa vizita televizata a presedintelui Basescu la sedinta de Guvern de duminica, PSD pretinde la televizor ca se zvarcoleste in chinuri in semn de solidaritate cu biata economie si cu sarmana Constitutie ultragiata. "Mi se pare inadmisibil ca ministrii nostri si noi ca partid sa nu fim informati de intentia premierului de a-l invita pe Traian Basescu sa-si tina speech-urile in fata camerelor de televiziune de la Guvern. E vorba despre o actiune de umilire a partenerului de guvernare", s-a revoltat Adrian Nastase. Presedintele s-a dovedit lipsit de respect, "in primul rand, fata de Emil Boc", si-a dat cu parerea in fata camerelor si Marian Vanghelie, prevestind, ca de obicei, ruperea Coalitiei: "Pe Traian Basescu l-au parasit si romanii, asa ca pentru noi va fi foarte usor sa il parasim. Nu va fi nici o problema".

 

In plus, interventia presedintelui a fost "extrem de neinspirata si, mai degraba, a fost o viziune diletantista decat una profesionista", spune sfatos Mircea Geoana, la unison cu Ion Iliescu. "Nu are nici macar cultura necesara sa inteleaga procesele si fenomenele asupra carora se pronunta si ar fi bine sa fie mai prudent si mai retinut, ca sa nu dea spectacole penibile", a explicat apologetul marxist al consensului. "Ne-am dat seama ca e o prostie", a vorbit la televizor si expertul in aritmetici parlamentare Viorel Hrebenciuc, referindu-se la "recesiunea" lui Traian Basescu. In concluzie, Biroul Permanent al partidului rosu de furie a hotarat prin glasul purtatorului de cuvant, Bogdan Niculescu Duvaz, ca "nu vom accepta asemenea maniera de lucru (…), nu putem participa la asemenea sedinte de Guvern". Serios?

Original mod de a te sufoca de indignare colectiva exclusiv la televizor! Dar mai exista o speranta pentru legatura PSD-ului cu lumea reala: lunea viitoare, Guvernul isi asuma raspunderea asupra Codurilor Civil si Penal. Procedura inseamna ca, daca cele doua legi nu aduna suficiente voturi, cade Guvernul. Oare? Nu credeti ca ne vom revedea "vedetele" mai sus citate cu declaratii la fel de mestesugite? De fapt, nici nu trebuie sa asteptam pana luni. La sedinta coalitiei, PSD cere ca maine Guvernul sa anuleze Ordonanta neconstitutionala 61 care ii permite Guvernului sa modifice Codurile dupa ce sunt votate de Parlament, iar PDL temporizeaza candid prin Adrian Videanu, ca "putem discuta despre Ordonanta 61 numai dupa ce ne vom asuma raspunderea in Parlament pe Codurile juridice". Probabil ca disputa se va vedea si ea la televizor. Dar cum ramane cu ordonanta?

 

Ne vom revedea, desigur, la televizor cand va veni decizia Curtii Constitutionale, dand totul peste cap! Iar atunci lumea isi va aminti in direct desigur ca ordonanta poarta semnatura lui Emil Boc de la PDL. E un truism sa spunem ca revolta PSD este una profund ipocrita. Dar daca n-au stiut ca sedinta de guvern va fi show-ul lui Traian Basescu cu ministri in rol de marionete, ei stiau cu siguranta ca se indreapta spre o sedinta de guvern, nu-i asa? Oare ce gandeau ministrii PSD cand se indreptau duminica spre Palatul Victoria? Ce analize si ce teme aveau in mapele pregatite de armatele de consilieri? Oare nu s-au informat asupra ordinii de zi? si daca li s-a spus ca e vorba de Programul "Prima Casa", nu li s-a parut ciudat ca trebuie sa adopte hotararea duminica? Chiar si din revista presei ar fi putut afla ca Programul "Prima Casa" nu  poate fi aplicat decat atunci cand si bancile intra in joc, deci pana la fapte mai dureaza… Se anunta asadar duminica electorala 100%.

 

De ce au fost de acord cu toata mascarada care urma sa  aiba loc la televizor, chiar si fara prezenta lui Traian Basescu? si cum de nu si-au amintit totusi ca Traian Basescu a castigat media dominata de PSD in 2001-2004 tocmai pentru ca obisnuia sa livreze conflict politic substantial duminica dupa-amiaza, exact in momentul in care producatorii buletinelor de stiri sunt mai insetati de subiecte de-a gata? (Daca era Adrian Nastase in Guvern, si-ar fi amintit precis…) Ministrii PSD nu si-au dat seama de toate aceste lucruri sau le-au ignorat pentru ca sunt fie incompetenti, fie lasi, fie prost consiliati, fie unele sau toate la un loc. Dar problema este infinit mai grava si priveste cel putin in  egala masura si PDL, caruia ii apartine capul Guvernului. In orice tara cu institutii stabile, sedintele de Guvern au loc in zilele de lucru si se desfasoara dupa un tipic foarte exact, nu din dragoste romantica pentru ritualuri politice, ci din motive practice.

 

Aparatele guvernamentale trebuie sa se sprijine pe un calendar predictibil al sedintelor Cabinetului, astfel incat sa poata elabora la timp expertizele, studiile si analizele necesare ministrilor care urmeaza sa ia decizii pentru cetateni. Adunarea Guvernului la caderea noptii sau in weekend, procedura obisnuita in Romania, se intampla in alte parti numai in caz de maxima urgenta: catastrofe naturale, accidente majore etc. Dar sedintele Guvernului Boc bat recordul in materie de imprevizibil: teoretic, au loc miercurea, dar dupa cum s-a demonstrat practic, si in orice alta zi lucratoare. Iar Traian Basescu a inaugurat ieri si duminica. In mijlocul acestui haos institutional, ministrii isi fac timp frecvent sa intre in direct la televizor, nu numai in dezbaterile programate, dar de multe ori "intempestiv" in emisiuni facute pe picior, in care sunt criticati. Oare nu le spune nimeni ministrilor ca notorietatea nu tine loc de guvernare?

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Siria: Drumul lung spre reconstrucție economică și stabilitate

După 14 ani de război civil și incursiuni militare externe, economia Siriei este în ruină, cu o contracție estimată la 85%. Țara, unde infrastructura...

Țările de Jos au aprobat aderarea completă a României și a Bulgariei la spațiul Schengen

Ţările de Jos au dat oficial undă verde admiterii complete a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, în urma unui vot în parlamentul olandez...

Cursul euro scade sub 4,97 lei, înregistrând cea mai mică valoare din iulie

În ciuda previziunilor care indicau o creștere a euro până la 5 lei din cauza incertitudinilor politice, piața valutară a surprins, iar miercuri Banca...
Ultima oră
Pe aceeași temă