17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPutin tempereaza confruntarea Rusia-Belaruspremierul rus Vladimir Putin

Putin tempereaza confruntarea Rusia-Belaruspremierul rus Vladimir Putin

A facut apel ieri catre ministrii sai sa fie mai atenti cu declaratiile facute la adresa Belarusului, dupa ce autoritatile ruse au acuzat Minskul de politizarea unui diferend comercial privind importul de lapte din Belarus catre Rusia, informeaza RIA Novosti, citata de AFP. "Nu este corect, nu este bine sa ne suparam. Trebuie sa aveti grija cu declaratiile facute si trebuie sa stiti ce si unde sa vorbiti, sa fiti discreti. In politica, supararea nu constituie cea mai buna evolutie", a spus Putin luni, in cadrul sedintei de guvern. In cadrul sedintei de guvern, vicepremierul rus, Serghei Sobianin, a declarat ca Belarusul "politizeaza excesiv aceasta problema (a laptelui – n.r.) si face declaratii incorecte, ceea ce complica negocierile in general". De asemenea, Ministerul rus de Externe a declarat luni ca Belarusul, care a boicotat summitul regional al Organizatiei Tratatului pentru Securitate Colectiva pe fondul crizei diplomatice si comerciale, se comporta "irational".

Minskul reprosase anterior Rusiei ca practica "restrictii comerciale discriminatorii" impiedicand accesul in Rusia al produselor lactate belaruse. Rusia a invocat probleme de securitate alimentara pentru a sista importurile in valoare de peste un miliard de dolari, insa atat Minskul, cat si o serie de analisti internationali au identificat drept real motiv apropierea tot mai vizibila a Belarusului de Uniunea Europeana si Occident. Interventia concilianta a premierului Putin vine in contradictie cu atitudinea dura afisata de presedintele rus, Dmitri Medvedev, cu privire la conflictul comercial cu Belarusul.
Saptamana trecuta, Putin a anuntat ca Rusia renunta la demersul individual de aderare la Organizatia Mondiala a Comertului, pentru ca, in scurt timp, va formula o cerere de aderare in cadrul unei uniuni vamale impreuna cu Belarus si Kazahstan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă