17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialNew York Times: Guvernul SUA isi deconspira din greseala locatiile nucleare

New York Times: Guvernul SUA isi deconspira din greseala locatiile nucleare

Guvernul statelor unite a dat publicitatii, dintr-o eroare, un document confidential care listeaza in detaliu toate obiectivele nucleare civile si laboratoarele civile de cercetare in domeniul armelor nucleare cu tot cu hartile ce indica locatiile exacte ale acestor obiective.
Potrivit "The New York Ti-mes", documentul de 266 de pagini a ajuns pe site-ul internet al Biroului Guvernamental de Publicatii, echivalentul unui monitor oficial, cu toate ca paginile erau etichetate drept "strict confidential".
Documentul a fost retras de pe site abia marti seara, dupa sesizarea redactiei The New York Times. Guvernul SUA intentiona sa trimita acest document Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA), organizatia interguvernamentala care supravegheaza programele nucleare ale statelor semnatare, pentru a presa celelalte state cu potential nuclear, inclusiv Iranul si Israelul sa urmeze acest exemplu. La inceputul lunii mai, presedintele american, Barack Obama, a trimis documentul Congresului pentru analiza si aprobare, precizand ca, desi nu este calificat drept "secret" sau "strict secret", informatiile sunt sensibile si nu trebuie supuse prevederilor legii accesului la informatii de interes public.

 

Cu toate acestea, documentul a aparut pe site-ul Biroului Guvernamental de Publicatii sub antetul Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentantilor, care sustine ca "nu a publicat si nici nu a avut control asupra publicarii" dosarului. Scurgerea de informatii sensibile a generat o adevarata dezbatere cu privire le prejudiciile aduse securitatii nationale. Fosti oficiali in domeniul informatiilor clasificate sau militare precum ex-directorul CIA John Deutch au respins ideea unui risc major subliniind ca informatiile sunt deja cunoscute public, chiar daca nu intr-o forma atat de concentrata si exhaustiva. Nu de aceeasi parere este David Albright, presedintele Institutului pentru stiinta si Securitate Internationala (ISIS), o organizatie privata care se ocupa cu monitorizarea proliferarii nucleare. El considera ca informatiile deconspirate ar putea sa-i ajute pe extremisti sa intre in posesia de combustibil nuclear.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă