17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialObama anunta "fermitate" fata de Israel

Obama anunta „fermitate” fata de Israel

Presedintele american Barack Obama a declarat luni, inainte de a pleca in turneul international in Orientul Mijlociu si Europa, necesitatea unei "fermitati" fata de Israel pentru crearea unui stat palestinian si oprirea colonizarii in Cisiordania, provocand o reactie iritata a guvernului de la Ierusalim.

Inaintea calatoriei in Arabia Saudita si Egipt, Obama a ales sa reia presiunile asupra guvernului israelian, subliniind ca "fermitatea" fata de Israel este impusa de tendinta generala "profund negativa" din regiunea Orientului Mijlociu, care dauneaza intereselor israeliene si americane. "Statele Unite au o relatie deosebita cu Israelul, cu siguranta", a spus Obama la postul de radio NPR. "Cand spunem asta, este adevarat, suntem prieteni. Cred (insa – n.n.) ca exista momente cand nu suntem atat de corecti pe cat ar trebui sa fim", a explicat Obama. "Nu cred ca ar trebui sa modificam sustinerea ferm acordata de SUA Israelului, dar acum trebuie sa mentinem o incredere constanta in posibilitatea negocierilor pentru pace si, in opinia mea, acest lucru necesita o solutie a doua state. Trebuie ca fiecare parte sa-si onoreze obligatiile", a precizat el.

 

"Le-am spus foarte clar israelienilor, in privat si in public, ca o suspendare a colonizarii face parte dintre aceste obligatii", a spus Obama, dupa ce guvernul israelian a respins atat ideea formarii unui stat palestinian, cat si apelurile SUA de oprire a colonizarii teritoriilor palestiniene.
"Cand presedintele american cere blocarea construirii, inclusiv a gradinitelor, in colonii, el se exclude din intelegerile incheiate cu Israelul de catre George W. Bush", a replicat ieri ministrul israelian al mediului, Gilad Erdan, un apropiat de premierul Benjamin Netanyahu. Erdan a precizat ca, in 2004, Bush a spus intr-o scrisoare adresata Israelului ca accepta construirea in colonii din Cisiordania. Controversa cu Israelul nu este singurul punct marcant al turneului lui Obama.

 

Inainte de a sarbatori, pe plajele Normandiei, 65 de ani de la debarcarea aliata, Obama se va afla joi in Egipt, unde va sustine un discurs considerat definitoriu pentru relatiile SUA cu lumea musulmana. Inaintea turneului diplomatic, Obama a declarat ca Statele Unite trebuie sa fie un model si sa incurajeze celelalte tari sa adopte valori precum democratia, statul de drept, libertatea cuvantului sau religioasa. "Pericolul, cred eu, este cand SUA, sau orice alta tara, cred ca pot pur si simplu sa impuna aceste valori unei alte tari, cu o istorie diferita si o cultura diferita."

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă