17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialChina asteapta cu incordare comemorarea masacrului din Piata Tienanmen

China asteapta cu incordare comemorarea masacrului din Piata Tienanmen

China continentala se pregateste, intr-o atmosfera tensionata, pentru ziua de 4 iunie, cand se vor implini 20 de ani de la inabusirea in sange a revoltei studentesti din Piata Tienanmen.
Guvernul chinez, care prin politica de stat suprima orice informatii sau incercari de comemorare, a intarit securitatea in piata in care, in urma cu 20 de ani, sute sau probabil mii de tineri care protestau fata de politicile regimului au fost striviti de senilele de tanc. Beijingul nu a dat niciodata publicitatii numarul victimelor represiunii pe care o considera si azi o actiune legitima de oprire a unei conspiratii impotriva revolutiei comuniste.
Centru simbolic al puterii comuniste, vegheat de portretul imens al lui Mao Zedong, piata in sine este cel mai supravegheat si securizat loc de pe Glob, insa guvernul comunist nu pare dispus sa riste nimic. Pe langa intarirea dispozitivelor de politie inarmata care patruleaza constant prin piata inconjurata de filtre de control militare, Beijingul nu a uitat nici un detaliu pentru a preveni orice manifestatie nedorita cu ocazia celor 20 de ani de la "incidentul din 4 iunie", cum este denumita oficial revolta impotriva sistemului comunist din 1989.

O serie de site-uri internet de socializare precum Twitter, Filck sau serviciul de e-mail Hotmail au fost blocate, activistii care au supravietuit represiunii care nu se afla in inchisoare au primit vizite din partea serviciilor de securitate, iar unii dintre ei au fost reincarcerati.
Singura manifestatie publica in memoria celor ucisi sau in favoarea celor inca persecutati a avut loc in Hong Kong, fostul dominion britanic care a revenit sub suveranitatea Chinei in 1997 pastrandu-si sistemul politic pluralist. Circa 5.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au defilat pe strazile orasului inaintea unei alte comemorari prevazute pentru joi, data la care a avut loc interventia armatei chineze impotriva studentilor aflati in greva foamei. Printre manifestanti s-a aflat si Xiong Yan, una dintre figurile importane ale miscarii din 1989, care a petrecut doi ani in inchisoare dupa represiune si a reusit sa fuga in SUA in 1992.
Mai multi activisti pentru drepturile omului au fost opriti la frontierele Chinei. si jurnalistii acreditati in capitala chineza au denuntat hartuieli si restrictii impuse de autoritati in ceea ce priveste activitatile jurnalistice din Piata Tienanmen.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă