17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialIncalzirea globala ameninta omenirea cu noi maladii

Incalzirea globala ameninta omenirea cu noi maladii

Schimbarile climaterice globale au "o influenta notabila" asupra aparitiei si reaparitiei unor boli care afecteaza animalele, unele dintre aceste maladii fiind transmisibile la om, arata un raport al Organizatiei Internationale pentru Sanatatea Animala (OISA), prezentat ieri la Paris.

Studiul, centralizat de cercetatorul australian Peter Black, delegat de OISA pentru a coordona concluziile cercetarilor nationale din cele 174 de state membre OISA, a relevat ca in majoritatea tarilor lumii se constata o relatie directa intre cresterea temperaturilor medii si izbuncnirea unor zoonoze – epidemii in randul animalelor domestice sau salbatice.

"Tot mai multe state semnaleaza ca schimbarile de climat sunt responsabile pentru aparitia sau reaparitia pe teritoriul lor a cel putin o maladie. Aceasta este o realitate pe care nu o putem ignora si trebuie sa ajutam serviciile veterinare din intreaga lume (…) pentru a face fata acestei probleme", a declarat directorul general al OISA, Bernard Vallat, la deschiderea celei de-a 77-a reuniuni a OISA, desfasurata pana maine in capitala franceza.

Un numar important de cercetatori din cele 126 de tari care au contribuit la studiu au identificat incalzirea globala provocata de om ca factor favorizant in izbucnirea a trei tipuri de zoonoze: febra cu sputa ovina, cunoscuta si ca boala limbii albastre, Febra Marelui Rift si Viroza Nilului de Vest.
Toate cele trei maladii care afecteaza in general septelul au ca vector de transmisie insecte precum tantarii, incalzirea globala favorizand inmultirea in exces a acestora si marind implicit aria si rapiditatea raspandirii bolii. Febra Marelui Rift si cea provocata de Virusul Nilului de Vest sunt transmisibile la om.

Conform informatiilor centralizate de Black, 71 dintre cele 126 de state incluse in studiu s-au declarat extrem de ingrijorate cu privire la impactul schimbarilor climaterice globale asupra ratei de aparitie a unor boli si de reaparitie a altora considerate extincte. 58% din tarile participante la cercetare au identificat cel putin o boala care a aparut sau reaparut pe teritoriul lor ca urmare a incalzirii globului.
Potrivit programului Adunarii Generale a OISA, statele membre urmeaza sa ofere organizatiei internationale un mandat pentru a coordona cercetarile si strategiile de combatere a acestui fenomen. OISA preconizeaza imbunatatirea comunicarii intre cele 174 de state membre pentru "prevenirea si reducerea efectelor incalzirii globale asupra productiei si bolilor animale, inclusiv a celor transmisibile la om".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă