17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialFemei-deputat in Kuweit

Femei-deputat in Kuweit

Candidatele liberale Aseel Al-Awadhi si Rula Dashti, ambele cu studii in Statele Unite, se numara printre cei zece deputati alesi in cea de-a treia circumscriptie electorala a micului regat din Golful Persic, care sambata a ales un nou parlament in urma unui scrutin anticipat.
Alte doua femei, Massuma al-Mubarak si Salwa al-Jassar, tot absolvente ale unor universitati americane, au castigat in alte doua circumscriptii. "Este o victorie pentru femeile din Kuweit si o victorie pentru democratia kuweitiana", a declarat Awadhi, in varsta de 40 de ani, titulara a unui doctorat la Universitatea din Texas si profesor de stiinte politice la Universitatea din Kuweit. Massuma al-Mubarak, de orientare liberala, a fost prima femeie numita ministru in guvernul kuwaitian, in anul 2005. Dashti, doctor in economie la Universitatea Jon Hopkins din Statele Unite si presedinte al Societatii Economice din Kuweit, a militat pentru egalitate si drepturi pentru femei, care reprezinta 54,3% din cei 385.000 de alegatori kuweitieni.

Scrutinul anticipat din Kuweit a fost organizat dupa ce parlamentul – cel mai vechi legislativ al unui regat arab din Golf – a cerut investigarea premierului seic Nasser Mohammad al-Ahmed al-Jaber al-Sabah, nepotul emirului Kuweitului, pentru presupuse nereguli in gestionarea bugetului. Emirul Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah a dizolvat insa Legislativul dupa ce guvernul a demisionat ca urmare a acuzatiilor.

» Femeile in Golf
Chiar daca numarul candidatilor femei din Kuweit s-a ridicat numai la 16 din totalul celor 210 pretendenti la un mandat legislativ, procentul celor alese – 25% – este un semnal important pentru drepturile femeilor in societatile conservatoare ale monarhiilor din Golf. Emiratele Arabe Unite au acrodat drepturi electorale femeilor in 2006, insa cele opt femei prezente in Consiliul Federal au fost numite de conducatorii celor sapte emirate ce formeaza federatia. In Oman, femeile au obtinut dreptul de a alege si de a fi alese in 2003. Consiliul Consultativ – forul in care sunt alese si doua femei incepand din 2006 – nu are insa decat puteri simbolice in monarhia absolutista cu 2,5 milioane de locuitori. Femeile din Arabia Saudita – cea mai populata monarhie absolutista din regiune – nu au drepturi electorale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă