Presedintele Traian Basescu a atras atentia, marti, in cadrul unei intalniri cu membrii Consiliului Investitorilor Straini, ca, in conditiile crizei economice, se prefigureaza si o criza sociala. In acest context, seful statului a facut un apel la membrii CIS sa se gandeasca bine inainte de a recurge la trimiteri in somaj.
"Este clar ca se prefigureaza si o criza sociala. Venind de la acest punct, imi permit sa fac un apel la dumneavoastra, la proprietari, la investitori, la oameni care angajati forta de munca. Si acest apel este, daca vreti, un fel de rugaminte: ganditi-va de zece ori inainte de a trece la trimiteri masive in somaj. Resursa bugetara este limitata si, chiar daca nu va cer un lucru specific unei economii de piata dinamice, am rugamintea sa analizati posibilitatea de a fi partenerii Guvernului in incercarea de a diminua la maxim efectele sociale. Cand spun a diminua la maxim nu inteleg ca ar putea fie evitate", a afirmat presedintele.
Traian Basescu a adaugat ca pe piata unica europeana unele economii puternice au perspectiva unor contractii ale PIB cu 4-6% in comparatie cu anul trecut. Seful statului a aratat ca este importanta evitarea unui derapaj economic al Romaniei care s-ar extinde "imediat intr-un catastrofal derapaj social".
Seful statului a precizat ca, in Romania, in mod categoric, va exista o crestere a somajului, dar a adaugat ca, asa cum a cerut la un moment dat bancilor un parteneriat cu Guvernul, la fel le cere si investitorilor straini un parteneriat in a incerca diminuarea la maxim a efectelor crizei. Pe de alta parte, el a admis ca, desi bancile au spus "da" parteneriatului cu Guvernul, acest lucru nu a avut deocamdata efecte concrete, vizibile, motiv pentru care este posibil sa aiba o noua intalnire cu reprezentantii acestora in perioada urmatoare.
Presedintele Traian Basescu a anuntat ca in cursul zilei de marti s-au virat cinci miliarde de euro de la Fondul Monetar International catre Banca Nationala a Romaniei si, de asemenea, ECOFIN a aprobat creditul de 5 miliarde de euro pentru tara noastra, prima transa urmand sa intre inainte de luna iulie. "Am incredere ca recentul acord pe care Romania l-a discutat cu FMI si cu UE va flexibiliza sistemul de creditare, fapt ce v-ar putea ajuta la realizarea programelor de investitii pe care le aveti. De altfel, astazi s-au si virat banii de la FMI catre Banca Nationala. Speram ca maine (miercuri – n.r.) vor fi inregistrati in Banca Nationala, peste 5 miliarde de euro. Tot astazi ECOFIN a aprobat creditul de 5 miliarde de euro pentru Romania, din care prima transa, circa 1,5 miliarde vor intra inainte de inceputul lunii iulie", a declarat Traian Basescu, prezent marti la o intalnire cu membrii Consiliului Investitorilor Straini, citat de Agerpres.
El a adaugat ca aceste acorduri sunt baza eforturilor Romaniei de reducere a efectelor crizei, deoarece permit asigurarea stabilitatii macroeconomice si pe cea a monedei, fara sa fie necesara recurgerea la "ajustari dureroase" sau sacrificarea investitiilor. Referitor la acest subiect, seful statului a intrebat retoric de ce investesc marile companii europene de constructii in Romania, in conditiile in care nu au profit, in timp ce firmele romanesti care lucreaza in subantrepriza inregistreaza profituri si isi platesc darile la stat.
"Pe 2007 aproape toate (firmele – n.r.) au inregistrat pierderi, lucrand in Romania. Si atunci vine intrebarea fireasca: dragi mari companii de constructii europene, daca tot inregistrati pierderi in Romania, deci nu platiti impozit pe profit, de ce veniti aici? Pentru ca aici suntem intr-o contradictie: firmele romanesti care vin in subantrepriza inregistreaza profituri si isi platesc darile la stat, iar marile firme de constructii europene, in 2007, nu prea au inregistrat profituri in Romania. Si revine obsedant intrebarea: de ce? Sau de ce vin?", a spus presedintele.
Pe de alta parte, seful statului a remarcat ca, din cauza anumitor criterii, firmele romanesti nu pot participa de multe ori la licitatie. "Nu am o situatie pentru 2008, stiu situatia din 2007. Stiti foarte bine ca firmele romanesti nu au acces la contracte pe bani europeni, fie ca sunt bani din fonduri structurale sau bani care provin de la banci precum BEI, BERD sau Banca Mondiala. Nu au acces pentru ca nu au construit autostrazi sau nu au facut suficiente programe de reabilitare inainte ca acesti bani sa fie disponibili. De aceea, criteriile fac ca firmele romanesti sa nu poata participa de multe ori la licitatie", a explicat Traian Basescu.
De asemenea, presedintele a remarcat ca o serie de firme de constructii europene, desi au castigat licitatiile, nu au construit nimic timp de doi ani. "Si mai avem o serie de firme, tot in constructii, tot europene, care au castigat licitatiile, (…), au incasat avansul, pana in 30%, dupa care doi ani nu s-a miscat nimic pe santiere. A fost nevoie de rezilierea contractelor si acum se sta in procese de ce s-au reziliat contractele. As vrea sa stiti ca apreciem ca fiind extrem de importanta prezenta investitorilor straini, dar si a firmelor straine, care ne invata cum sa reabilitam drumuri, cum sa construim autostrazi. Dar vrem firme care sa fie corecte in relatia cu statul roman", a afirmat seful statului.